Μενού
  • Α-
  • Α+

Η σημερινή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν μια κίνηση που είχε ήδη προεξοφληθεί εδώ και ημέρες, επιβεβαιώνοντας πως οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ βρίσκονται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Πριν φτάσουμε εδώ, υπήρξαν μια σειρά άλλων γεγονότων, με κυριότερη την αγορά από την Άγκυρα του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 που έχει εξοργίσει τους Αμερικανούς, που θεωρούν αδιανόητο ένα μέλος του ΝΑΤΟ να προμηθεύεται αμυντικό σύστημα που μπορεί να διαβάσει ευαίσθητες πληροφορίες της συμμαχίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, αλλά και σειρά κυρώσεων στην Τουρκική αμυντική βιομηχανία. 

Ο Ερντογάν έχει πια συνειδητοποιήσει πως στο Λευκό Οίκο υπάρχει μια διοίκηση που δεν αστειεύεται και δεν κάνει “δουλειές” με τον ίδιο και την οικογένεια του, όπως έπραττε ο τέως Πρόεδρος. Και όταν λέει πως “αν θέλεις να είσαι στο κλάμπ των F-35 θα πρέπει να είσαι αταλάντευτος σύμμαχος, χωρίς αστερίσκους”, το εννοεί. Πέραν αυτού, η προβληματική στάση της Τουρκίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το γεγονός πως η Άγκυρα δεν ευθυγραμμίζεται με τη Δύση στις βασικές αρχές που πρεσβεύει γίνεται ολοένα και πιο προβληματικό. 

Η απόφαση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι βαθιά συμβολική: σηματοδοτεί το τέλος της στήριξης της Τουρκίας από ένα βαθύ κατεστημένο στις ΗΠΑ που δεν ήθελε να “χάσει” την Τουρκία, αφού η χώρα αποτελούσε μεταπολεμικά σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το μήνυμα λοιπόν στην Τουρκία είναι ξεκάθαρο: πρέπει να αλλάξει πολιτική, προκειμένου να αποδείξει πως δεν κινείται αυτόνομα και πως μπορεί να αποτελέσει ξανά στο μέλλον, ένα στρατηγικό σύμμαχο των Αμερικανών.  

Τι να περιμένουμε από εδώ και στο εξής: πιθανότατα μια επιτάχυνση της έρευνας στην υπόθεση της Halkbank, που μπορεί να πλήξει καίρια τον Ερντογάν αφού οι ενδείξεις τον στοχοποιούν προσωπικά. Σύμφωνα με μια γραμμή σκέψης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η Τουρκία θα βρει ξανά ένα σημείο ισορροπίας με τη Δύση στην μετά-Ερντογάν περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, η σχέση Άγκυρας - Ουάσιγκτον χειροτερεύει και η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει σημαντικούς πόντους στο γεωπολιτικό παιχνίδι.  Η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών, κυρίως με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και εσχάτως με χώρες της Μέσης Ανατολής όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία αποδεικνύουν πως η Αθήνα διαβάζει σωστά τις εξελίξεις και κινείται στο διεθνές πεδίο με εμπιστοσύνη στο ρόλο και στις δυνάμεις της. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA