Μενού
  • Α-
  • Α+

«Είχα δεσμευθεί πως θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί αυτήν την προεκλογική της δέσμευση». Με αυτή τη φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, το μεσημέρι του Σαββάτου, έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι περιορισμοί του κορονοϊού προοδευτικά αίρονται και η κοινωνία επανεκκινεί τη λειτουργία της, σχεδόν με όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων.

«Όλο το επόμενο διάστημα θα μιλάμε όλο και περισσότερο για την οικονομία», λέει με νόημα κυβερνητικό στέλεχος που έχει εικόνα των σχεδιασμών του πρωθυπουργού. Και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, φέρεται να έχει πει σε συνεργάτες του ότι θα πρέπει να προβληθεί με μεγαλύτερη ένταση το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που ανακοινώθηκαν για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς πριν από μερικές μέρες, ως «καύσιμο» για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μειώσεις που, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, καθώς είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να επαναφέρει φόρους που δεν κατεβλήθησαν έστω για ένα χρονικό διάστημα.

Με δεδομένο, συνεπώς, ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι της επιστροφής σε μια κανονικότητα, καθώς οι εμβολιασμοί θα τρέξουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο, στην κυβέρνηση θέλουν να «ζεστάνουν» ξανά το προνομιακό ακροατήριο της κυβέρνησης που δεν είναι άλλο από τη μεσαία τάξη. Από τους ανθρώπους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς, έως τους μισθωτούς. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, σε συνομιλητές του φροντίζει να επισημαίνει ότι ήδη από το 2019, πριν από τις εκλογές, έλεγε με ένταση ότι θα επιστρέψει στους πολίτες της μεσαίας τάξης όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική της υπεροφορολόγησης και το νέο ασφαλιστικό που έγινε δεύτερο φορολογικό. Με την κατάσταση να επιστρέφει σε πιο κανονικά δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κάνει ακριβώς αυτό, με δεδομένο ότι θα αποτελέσει και ένα νέο πολιτικό καύσιμο για την κυβέρνηση, η οποία το επόμενο διάστημα θέλει να αναπληρώσει τη φθορά που υπέστη τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πανδημίας.

Στο αφήγημα του κ. Μητσοτάκη, βεβαίως, συνηγορεί και η πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα το πρωί, με τοποθέτηση του Χρήστου Σταϊκούρα. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, θέλει οι υπουργοί του να στηρίξουν το αφήγημα της μεσαίας τάξης, όπως και να υπερασπιστούν μεταρρυθμίσεις που θεωρείται πως αφορούντον μέσο εργαζόμενο και βελτιώνουν τη θέση του, όπως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο και έχει την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA