Μενού
  • Α-
  • Α+

Η άτυπη πενταμερής διάσκεψη που συγκαλεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στόχο έχει να διερευνήσει τις πιθανότητες μιας Επίσημης διάσκεψης ίσως και μέσα στο 2021. Στη συνάντηση που ξεκινά σήμερα θα συμμετάσχουν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και οι Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία ως εγγυήτριες δυνάμεις με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών.

Στην άτυπη αυτή συνάντηση δεν θα υπάρχει παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αφού Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία διαφώνησαν με την παρουσία της) ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Μεγάλης Βρετανίας που έχει πλέον αποτινάξει την ομπρέλα της ΕΕ και διεκδικεί έναν ευρύτερο ρόλο στις εξελίξεις της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Χθες πάντως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο δήλωσε πως η Ε.Ε. παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης, σε συμφωνία με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ συμπλήρωσε πως «η Ε.Ε. παραμένει έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης ενός εκπροσώπου στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ».

Ως προς το θέμα της πρόσκλησης για συμμετοχή στις συνομιλίες της Γενεύης, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η Ε.Ε. δεν έχει λάβει σχετική πρόσκληση από τον ΟΗΕ, ο οποίος έχει τη σχετική ευθύνη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τη θέση της Ε.Ε., ότι δηλαδή παραμένει έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο και να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία.

Η Αθήνα προσέρχεται στην διάσκεψη έχοντας προηγουμένως ευθυγραμμιστεί πλήρως με την Λευκωσία όπως επιβεβαιώθηκε από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Χθες ο Νίκος Δένδιας σχολίασε πως «αύριο (σήμερα) είναι μία δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερο» ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετέχει στις προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Άτυπης Πενταμερούς, την Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου και την Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την Μ. Τετάρτη, 28 Απριλίου, στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων του κ. Guterres με τους συμμετέχοντες στην Άτυπη Πενταμερή. Αύριο ο κ. Δένδιας αναμένεται να συναντήσει και τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA