Μενού
  • Α-
  • Α+

Την απόφασή της να αρθεί η απαγόρευση στις διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα και επισήμως η κυβέρνηση, κατά πάσα πιθανότητα δια του αρμόδιου υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος θα μετάσχει στην απογευματινή ενημέρωση με τον Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Υγείας. 

Πρόκειται, επί της ουσίας, για μια προαναγγελθείσα απόφαση, καθώς την προοικονόμησε ουσιαστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Η κατάργηση θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαϊου, και συνδέεται άμεσα με την εστίαση, καθώς δεν νοείται κανείς να θέλει να πάει σε εστιατόριο ή καφέ και να μην μπορεί να μετακινηθεί διαδημοτικά. Όπως σημειώνουν, δε, και κυβερνητικά στελέχη, η απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνησης ουσιαστικά δεν τηρείται πλέον, λόγω της χαλάρωσης που έχει επέλθει, ενώ λόγω των αργιών του Πάσχα, επί της ουσίας δεν θα ισχύει από τη Μεγάλη Παρασκευή.

Τι θα γίνει με τα sms

Υπενθυμίζεται ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να αναστείλει την απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός νομού από τις 15 Μαϊου, όταν και θα επανεκκινήσει ο τουρισμός. Έως τότε, δε, θα έχουν καταργηθεί και τα sms, για τα οποία θα γίνει ξανά συζήτηση σήμερα το πρωί, στον «πρωινό καφέ» του Μαξίμου, ενώ θα συνεδριάσουν επί του θέματος και οι λοιμωξιολόγοι. 

Και αυτό γιατί ο «γρίφος» είναι πότε θα καταργηθούν γενικώς τα μηνύματα στο 13033 και το 13032. Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, τα μηνύματα μπορούν να καταργηθούν αμέσως μετά το Πάσχα, στις 3 Μαΐου, με το σκεπτικό ότι επαναλειτουργεί η εστίαση, αλλά και ότι πρακτικά το μέτρο δεν τηρείται, συνεπώς δεν αλλάζουν και πολλά. Η σύγκληση της επιτροπής λοιμωξιολόγων δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να θέσει στην κρίση των ειδικών το εν λόγω σενάριο προς άμεση εφαρμογή. Υπάρχει, βεβαίως, και η άλλη άποψη, ήτοι ότι τα sms θα μπορούσαν να καταργηθούν μερικές μέρες αργότερα, ίσως στις 10 Μαΐου που επαναλειτουργούν Γυμνάσια και Δημοτικά, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 του μήνα. 

Αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως δεν προκρίνεται η άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων χωρίς της διαδικασία του ραντεβού, αν και αυτό θα επαναξεταστεί σε κάθε περίπτωση τις επόμενες μέρες. 

Σχέδιο για εμβολιασμό κατ’ οίκον

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να αναφερθεί σήμερα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για εμβολιασμό πολιτών που δεν μπορούν να μετακινηθούν κατ’ οίκον, με το εμβόλιο της Johnson&Johnson που θα μπει στον σχεδιασμό από τις 5 Μαίου. Όπως αναφέρει ανώτερη κυβερνητική πηγή στο Reader.gr, το σχέδιο δεν έχει ακόμα κλειδώσει, καθώς έχει μεγάλες επιχειρησιακές δυσκολίες, όπως π.χ. η έλλειψη γνώσης του κράτους για το εύρος των κατάκοιτων πολιτών, αλλά και το εύρος των ηλικιών τους. Συνεπώς, η πρόθεση θα ανακοινωθεί, κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα, αλλά οι λεπτομέρειες του project θα προσδιοριστούν τις επόμενες μέρες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA