Μενού
  • Α-
  • Α+

Η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό ξεκίνησε χθες το απόγευμα με διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή. Αρχικά συνάντηση τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και στη συνέχεια συνομίλησε για μιαμισι περίπου ώρα με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην Κυπριακή Προεδρία, η συνάντηση θεωρήθηκε χρήσιμη, αφού ο Κύπριος Πρόεδρος εξήγησε στον Γενικό Γραμματέα τους λόγους για τους οποίους η λύση θα πρέπει να βρεθεί μέσα στο πλαίσιο που έχει ορίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφορόσης ο Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε πως η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θα συμβάλλει στην σταθερότητα και στην ασφάλεια τόσο της περιοχής της Νοτιοανατοικής Μεσογείου, όσο και των δυο κοινοτήτων. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γενικός Γραμματέας έχει ζητήσει από τις δυο αποστολές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παρατείνουν την παραμονή τους στη Γενεύη μέχρι την Παρασκευή, ενώ στην καλύτερη περίπτωση ο κ Γκουτέρες αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων μέσα στο 2021. 

Μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Αθήνα και Λευκωσία έχουν ευθυγραμμιστεί σε σειρά συναντήσεων τις προηγούμενες ημέρες κι εβδομάδες, σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση των συζητήσεων, η Λευκωσία διατηρεί τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις και η Αθήνα στηρίζει τις επιλογές της. «Διαρκής και στενός ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου και επιβεβαίωση της πλήρους στήριξης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» έγραψε στο Twitter μετά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας.

Πριν πάντως ξεκινήσουν οι εργασίες της πενταμερούς ο Τούρκος Πρόεδρος είχε φροντίσει να ρίξει για ακόμη μια φορά “λάδι στη φωτιά” δηλώνοντας πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πηγαίνει στη Γενεύη για υποστηρίξει τη λύση της διχοτόμησης και των δυο κρατών: “O κ. Τατάρ στη Γενεύη, με την υποστήριξη που έχει πάρει απο τον τουρκοκυπριακό λαό, θα φέρει στην επικαιρότητα το όραμα του για λύση με  ισότιμη κυριαρχία με δυο κράτη κι εμείς ως Τουρκία θα υποστηρίξουμε απόλυτα, αυτό το όραμα”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ και ο ίδιος ο Ερσίν Τατάρ, μιλώντας στο voice of america δήλωσε πως “θέλω να μου αναγνωρίσουν την κυριαρχία μου” εξηγώντας πως εδώ και 60 χρόνια υπάρχει μια “τουρκοκυπριακή δημοκρατία” που παράγει έργο και θα συνεχίσει να υπάρχει. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA