ΠΟΛΙΤΙΚΗ
30/04/2021 10:31

Κυπριακό: Η επιβεβαίωση ενός αναμενόμενου ναυαγίου 

Παρά την εξαγγελία μιας νέας πενταμερούς διάσκεψης εντός του επομένου τριμήνου, είναι σαφές πως η διάσταση απόψεων που διαπιστώθηκε στη Γενεύη καθιστά αδύνατη - υπό αυτές τις συνθήκες - τη λύση του Κυπριακού 

Κυπριακό: Η επιβεβαίωση ενός αναμενόμενου ναυαγίου 
Κυπριακό: Η επιβεβαίωση ενός αναμενόμενου ναυαγίου 
Ανάγνωση:

Το ναυάγιο των συζητήσεων στη Γενεύη οδήγησε τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να μιλήσει για επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο επόμενο τρίμηνο, αφού όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «δεν τα παρατάει»..

Παρόλα αυτά, φεύγοντας από την Γενεύη ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως εάν υπάρξουν νέες προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας στο έδαφος ή στη θάλασσα, ο ίδιος δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη νέα προσπάθεια που εξήγγειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Αναλυτές θεωρούν πως το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η πενταμερής δεν έχει καμία προοπτική. Μάλιστα επισημαίνουν πως υπήρξε κακή προετοιμασία εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών αφού δεν είχαν προηγηθεί κατάλληλες διαβουλεύσεις.

Την ίδια στιγμή η πλευρά Γκουτέρες που επιδιώκει την ανανέωση της θητείας του στα τέλη του χρόνου τον υποχρεώνει να επαναλάβει την πενταμερή για να παρουσιάσει κάποιο έργο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, γνωρίζοντας όμως πως οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μηδαμινές, εφόσον η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με πρόθεση τη διχοτόμηση.

Άλλωστε όλοι συμμετέχοντες γνώριζαν εξαρχής με ποια ακριβώς ατζέντα επρόκειτο η Τουρκία να προσέλθει στη Γενεύη.

ΗΠΑ: Εξακολουθούν να στηρίζουν τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την επανεκκίνηση των πολιτικών συνομιλιών για την Κύπρο» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως την δέσμευση και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης υπό την κυπριακή ηγεσία για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε. «Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν την περίοδο μεταξύ του τερματισμού των σημερινών συνομιλιών και των επόμενων ανεπίσημων συνομιλιών που διοργανώνονται από τον ΟΗΕ ως ένα χρονικό διάστημα για να αναλογιστούν. Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν ανοιχτό, ευέλικτο και συμβιβαστικό πνεύμα που είναι απαραίτητο για να βρεθεί κοινό έδαφος», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΚΥΠΡΟΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΗΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ