Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Βγαίνει μπροστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά για το εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και θα αποτελέσει αντικείμενο σύγκρουσης.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνδυάσει το μήνυμά του για την Πρωτομαγιά με τις διατάξεις που θα περιληφθούν στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και αλλάζουν δραστικά το εργασιακό περιβάλλον, για πρώτη φορά από τον νόμο του 1982, δεν ήταν τυχαία. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε έτσι να δώσει το σήμα-και σε υπουργούς και βουλευτές του κόμματος, αλλά και στους πολίτες-ότι ο ίδιος θα μπει μπροστά για ένα νομοσχέδιο που θεωρείται εμβληματικό για την κυβέρνηση και, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, έρχεται να ανταποκριθεί στο πνεύμα και στα δεδομένα τις εποχές, χωρίς ιδεοληψίες.

«Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με πράξεις: Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπου θα καταγράφεται και θα προστατεύεται ο χρόνος εργασίας. Με το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Με την επιλογή ο ίδιος ο εργαζόμενος να διευθετεί τον χρόνο απασχόλησής του με ουσιαστική κατοχύρωση του 8ωρου», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Και ακόμη: Με επιπλέον γονικές άδειες, άδεια πατρότητας και προστασία του νέου πατέρα από απόλυση. Αλλά και με ένα στιβαρό πλαίσιο θωράκισης από τη βία και την παρενόχληση στην εργασία. Έτσι διασφαλίζουμε και διευρύνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων», προσέθεσε, για να καταλήξει: «Προστατεύουμε την υγεία τους από την πανδημία και στηρίζουμε το εισόδημά τους. Και οικοδομούμε μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Μακριά από συνθήματα. Και με το βλέμμα στο αύριο».

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει εδώ και εβδομάδες αποφασίσει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπει μπροστά στη μάχη για τα εργασιακά, στηρίζοντας το νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας και το οποίο θα κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση στα μέσα Μαΐου για να πάρει δύο εβδομάδες μετά τον δρόμο για τη Βουλή και να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου. Και μπορεί το υπουργείο να δέχθηκε αρκετά πυρά το προηγούμενο διάστημα, κυρίως από την αντιπολίτευση, αλλά και τα συνδικάτα, η στρατηγική απόφαση του κ. Μητσοτάκη είναι, όχι μόνο να προχωρήσει η κυβέρνηση, αλλά και να εξηγηθεί στους εργαζόμενους γιατί πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με ρήτρες που κατοχυρώνουν νέα δικαιώματα και δεν καταστρατηγεί ήδη κατοχυρωμένες ελευθερίες, όπως το οχτάωρο.

Έμφαση στις θετικές ρυθμίσεις

Υπό αυτό το πρίσμα και ο κ. Μητσοτάκης στο πρωτομαγιάτικο μήνυμα του αποφάσισε να προβάλλει θετικές πτυχές του νομοσχεδίου, όπως την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία θα εφαρμοστεί αρχικά σε τράπεζες και βιομηχανίες, και θα είναι μια ψηφιοποιημένη διαδικασία της παραδοσιακής «κάρτας», σε άμεση διασύνδεση με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο εργαζόμενος μπορεί, εφόσον το επιθυμεί και μόνο, να ζητήσει από τον εργοδότη να δουλέψει περισσότερες ώρες σε τετραήμερη αντί για το κλασικό οχτάωρο σε πενθήμερη βάση.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο δικαίωμα στην αποσύνδεση που πρακτικά αφορά στη θεσμοθέτηση του καθεστώτος της τηλεργασίας και τη δυνατότητα του εργαζομένου να μην ενοχλείται από τον εργοδότη του εκτός του ωραρίου εργασίας του. Παράλληλα, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπεται η γονική άδεια και για τον πατέρα ενός παιδιού, ενώ προστατεύεται από απόλυση για περίοδο έξι μηνών. Πρακτικά, αυτό που θα διαμηνύουν όλο το επόμενο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η μεταρρύθμιση του εργασιακού πλαισίου έρχεται για να «κουμπώσει» στα σύγχρονα δεδομένα και τις σύγχρονες ανάγκες.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Υπουργείο Εργασίας #Τηλεργασία #Κυριάκος Μητσοτάκης