Μενού
  • Α-
  • Α+

Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει με σαφήνεια το πώς η Άγκυρα θα πορευθεί τους επόμενους μήνες αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια επανάληψη του περσινού σεναρίου έντασης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χθες ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε εκ νέου την Αθήνα καταλογίζοντάς της ευθύνες για την ένταση λέγοντας πως «η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραβίαση των δικαιωμάτων της στην περιοχή». Τα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν είναι ιδιαίτερα ενοχλημένα από την στήριξη που παρέχει η ΕΕ αλλά και η διοίκηση Μπάϊντεν στην Αθήνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας να ζητά τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Ουάσιγκτον να μην επεμβαίνουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Τουρκία παραμένει πιστή στον δρόμο της ειρήνης και του διαλόγου με την Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα από ΕΕ και ΗΠΑ να μη γίνονται μέρος των ελληνοτουρκικών διαφορών. «Στις τρίτες χώρες τους λέμε πως δεν πρέπει με κανένα τρόπο τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, να συζητούνται ως προβλήματα με την Ευρώπη, με την ΕΕ και με την Αμερική», είπε χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Τουρκική «εκστρατεία» στη Λιβύη

Η εικόνα την περασμένη Δευτέρα με μια τουρκική πολιτική «δύναμη πυρός» αποτελούμενη από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας αλλά και τους αρχηγούς των Ενόπλεων Δυνάμεων και των Μυστικών Υπηρεσιών αναμφίβολα εξέπληξε πολλούς, κυρίως διότι η επίσκεψη αυτή ήταν αιφνιδιαστική. Επρόκειτο για μια ακόμη ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της, την ώρα που οι αποφάσεις τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και της Διάσκεψης του Βερολίνου μιλούν ανοιχτά για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Λιβύη και την αποχώρηση των μισθοφόρων.

Η προσπάθεια της Τουρκίας είναι σαφής: θέλει αφενός να διατηρήσει τη στρατιωτική της δύναμη στη Λιβύη ώστε να επηρεάσει όσο το δυνατό περισσότερο τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα μέχρι και τις εκλογές του Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα να αποκτήσει μια μόνιμη πρόσβαση στις στρατιωτικές βάσεις της χώρας που θα της δώσουν ένα εξαιρετικό τακτικό πλεονέκτημα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η παρουσία των Τούρκων αξιωματούχων σκοπό είχε την ανάσχεση της διαδικασίας αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, ενώ στις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκ νέου στο Τουρκολιβυκό μνημόνιο παρά το γεγονός πως η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας δεν έχει δικαίωμα να το επικυρώσει. Βέβαια η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς ήταν πολύ ξεκάθαρη απέναντι στον Τούρκο ομόλογό της, ζητώντας την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Λιβύη: «Καλούμε την Τουρκία να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας και να δώσει τέλος στην παρουσία των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης», είπε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης για να εισπράξει την απάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως οι Τουρκικές δυνάμεις δεν πρέπει να εξομοιώνονται με τις υπόλοιπες της περιοχής.

Η Αθήνα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στη χώρα, ενώ υπενθυμίζεται πως τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχουν επισκεφτεί τη Λιβύη με στόχο να διασφαλίσουν πως η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας δεν πρόκειται να επικυρώσει το Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και βέβαια να επιδιώξουν την έναρξη συνομιλιών για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών. Αν και στην Αθήνα επικρατεί η ρεαλιστική άποψη πως η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει ως προτεραιότητα την χάραξη θαλασσίων ζωνών αλλά την αναγκαιότητα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA