Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι πλέον σαφές πως ο κύβος ερρίφθη: μετά τις 15 Μαΐου, η χώρα επιστρέφει προοδευτικά στην κανονικότητα, έστω και αν σε αρκετές δραστηρίοτητες θα διατηρηθούν ισχυρότεροι ή χαλαρότεροι περιορισμοί, αφήνοντας πίσω της το lockdown. Η κυβέρνηση προχωρά σε αυτό τον…μονόδρομο, όπως μεταδίδουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, με όπλο μια σειρά παραγόντων.

Αρχικά, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν πολύ την οργανωμένη μεταφορά δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, οι εμβολιασμοί προχωρούν με καλούς ρυθμούς και πλέον ο ημερήσιος αριθμός αναμένεται να παγιωθεί στην περιοχή των 100.000 ημερήσιων εμβολιασμών, πριν ξεπεραστεί και αυτός ο αριθμός. Παράλληλα, η δυνατότητα ευρείας χρήσης των self-test σε μια σειρά δραστηριοτήτων δίνει την ευκαιρία για καλύτερο και προληπτικό επιδημιολογικό έλεγχο.

Όπως αναφέρει ανώτερη κυβερνητική πηγή στο Reader.gr, η απόφαση της άρσης περιορισμών είναι ειλημμένη και υποστηρίζεται από το γεγονός πως σχεδόν όλοι οι ενήλικες που θέλουν να θωρακιστούν δια του εμβολισμού μπορούν πλέον να κλείσουν ραντεβού. Η ίδια κυβερνητική πηγή εμφανίζεται αισιόδοξη πως, ακόμα και σε μερικούς μήνες, με δεδομένο ότι και τότε θα υπάρχουν υπερπλεονάζοντα εμβόλια και τεστ, δεν θα χρειαστεί να επανέρθουν οι περιορισμοί του lockdown, με δεδομένες και τις μεγαλύτερες αντοχές του συστήματος Υγείας.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις 

Κάπως έτσι, με ορόσημο το άνοιγμα του τουρισμού, μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων επανεκκινούν αυτές τις ημέρες ή εκείνη την περίοδο. Με την εστίαση να έχει ήδη απλώσει τραπεζάκια έξω, σειρά παίρνουν αυτό το Σάββατο οι οργανωμένες παραλίες που θα επανεκκινήσουν, ενώ και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν με περισσότερους πελάτες. Ακολουθούν στις 10 του μήνα τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά και τα φροντιστήρια για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου και τα παιδιά που δίνουν πτυχία ξένων γλωσσών. Αμέσως μετά, στις 15 του μήνα, θα ακολουθήσει η άρση του περιορισμού για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, αλλά και η κατάργηση του SMS για τα εμπορικά καταστήματα.

Ισχυρή, δε, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, είναι η πιθανότητα στις 15 του μήνα να καταργηθεί και γενικώς η χρήση του SMS, αλλά και να επεκταθεί το ωράριο κυκλοφορίας, τουλάχιστον ως τα μεσάνυχτα, μέχρι να καταργηθεί πλήρως σε δεύτερο χρόνο. Οι αποφάσεις γι’ αυτά θα πρέπει να αναμένονται προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Τι θα γίνει με τα γυμναστήρια 

Εκκρεμότητα παραμένουν ως, τουλάχιστον, τις 17 του μήνα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι, για τους οποίους υπάρχει ο υγειονομικός προβληματισμός, αλλά και τα γυμναστήρια, για τα οποία σχεδιάζεται ειδικό πακέτο στήριξης, στα πρότυπα της εστίασης.

Σε κάθε περίπτωση, τον τόνο έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στο Global Boardroom των Financial Times εμφανίστηκε άκρως αισιόδοξος ότι τις επόμενες εβδομάδες και σίγουρα εντός του επόμενου μήνα, τα πράγματα θα είναι «θεαματικά καλύτερα», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα στοιχεία της πανδημίας θα είναι πολύ καλύτερα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA