Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια σημαντική μεταρρύθμιση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στις 16:30 θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Σε αυτή τη σύσκεψη θα παρουσιαστεί η νέα ψηφιακή δράση «Know Your Customer», που επιτρέπει στους πολίτες να ενημερώνουν στοιχεία τους στις τράπεζες χωρίς να χρειάζεται φυσική παρουσία σε κατάστημα.

Πρόκειται, πρακτικά, για μια τομή σε σχέση με το παρελθόν, καθώς, για παράδειγμα, όποτε κάποιος πολίτης μετακόμιζε, έπρεπε να προσκομίσει π.χ. λογαριασμούς από ΔΕΚΟ, για να ενημερώσει τα προσωπικά του στοιχεία. Τώρα πλέον οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και οι τράπεζες θα μπαίνουν στα αντίστοιχα μητρώα, όπου είναι ήδη καταχωρισμένα τα στοιχεία των πελατών τους, και θα τα επικαιροποιούν αυτομάτως, χωρίς να χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία των πελατών στα καταστήματα.

Τι είναι το Know Your Customer; 

Το Know Your Customer - eGov -KYC ένα από τα πρώτα έργα που περιλάμβανε η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  Το έργο αναμένεται να φέρει μεγάλη διευκόλυνση στις συναλλαγές των πολιτών με τις τράπεζες κι άλλους οργανισμούς, αφού πλέον θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία των πελατών να προσκομίζουν έγγραφα για επικαιροποίηση στοιχείων. 

Τι στοιχεία μπορούν να αντλούν οι τράπεζες; 

Η υπηρεσία «Συστηθείτε» (KYC- Know Your Customer) σας προσφέρει μια ψηφιακή εναλλακτική στην προσκόμιση εγγράφων σας στην τράπεζα σας, για τη βεβαίωση των στοιχείων σας στο πλαίσιο του κανονισμού για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες  (Anti Money Laundering - AML).

Η υπηρεσία αντλεί:

α) Στοιχεία ταυτότητας

β) Στοιχεία επικοινωνίας

γ) Στοιχεία εισοδήματος

δ) Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας

Τα στοιχεία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα του Δημόσιας Διοίκησης χωρίς να αποθηκεύονται στο KYC. Η διάθεσή τους προϋποθέτει κάθε φορά τη ρητή συγκατάθεσή του πολίτη.  

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA