Ανδρέας Νικολακόπουλος
Κείμενο: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Περήφανη και φωτεινή Ελλάδα

Πολιτική

Ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος γράφει στο Reader.gr για το πέρασμα της χώρας στην επόμενη μέρα και τις προκλήσεις.

Το φετινό Πάσχα με το συμβολισμό και τα μηνύματα τα οποία έφερε, σηματοδότησε για την χώρα μας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή. 

Με τη σταθερή και ανοδική πορεία του προγράμματος εμβολιασμού αφήνουμε πίσω μας σταδιακά, όπως όλα δείχνουν, την τεράστια και πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Σε αυτή τη νέα εποχή μπαίνουμε όντας πιο δυνατοί χάρις σε όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, αν και βρεθήκαμε αντιμέτωποι την τελευταία διετία με σοβαρές κρίσεις και προκλήσεις.

Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα μεταναστευτικό πρόβλημα που έμοιαζε δύσκολο και δυσεπίλυτο. Με «ανοιχτά» σύνορα, αυξημένες μεταναστευτικές ροές , αιτήσεις ασύλου που χάνονταν στη γραφειοκρατία,  δομές που είχαν ξεπεράσει κατά πολύ την δυναμικότητα τους και με αδιαφανή διαχείριση κονδυλίων. 

Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, τα σύνορα φυλάσσονται αποτελεσματικά,  οι ροές έχουν μειωθεί κατακόρυφα , οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, οι δομές στα νησιά μας και σε όλη τη χώρα έχουν αποσυμφορηθεί και διαμορφώνονται δομές με ανθρώπινες συνθήκες.

Η τουρκική προκλητικότητα από την άλλη, ως αποτέλεσμα μιας προετοιμαζόμενης από καιρό αναθεωρητικής τουρκικής πολιτικής, άρχισε να κορυφώνεται  στον Έβρο και την Νοτιανατολική Μεσόγειο. Αποκρούσαμε με αποφασιστικότητα την υβριδική επίθεση στον Έβρο και τώρα επεκτείνουμε το φράχτη θωρακίζοντας τα σύνορά μας. 

Στην νοτιοανατολική Μεσόγειο κινητοποιήθηκαν όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις, και ιδίως το Ναυτικό μας, και με ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή αναγκάζοντας την Τουρκία να καταλάβει το αδιέξοδο της επιθετικής συμπεριφοράς και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. Και όλο αυτό, παράλληλα με μια ενεργητική διπλωματία που ακολουθήσαμε και οδήγησε σε ενδυνάμωση των δεσμών μας με παραδοσιακούς συμμάχους μας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Γαλλία και το Ισραήλ, αλλά και σε δημιουργία νέων ισχυρών στρατηγικών συνεργασιών  όπως με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. 

Και όλη αυτή η στρατηγική οδήγησε στην επέκταση της κυριαρχίας μας, για πρώτη φορά από το 1947, με την επέκταση της χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο και μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, στη συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο και σε συμφωνία για επίλυση της διαφορά μας με την Αλβανία με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

Αντιδράσαμε στο παράνομο Τουρκο-Λυβικό μνημόνιο, ενισχύσαμε τις σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία πλέον ανοιχτάμιλάει για την αποχώρηση ξένων δυνάμεων από τα εδάφη της. 

Καταφέραμε να καταστήσουμε τις Ελληνοτουρκικές διαφορές ως μέρος των Ευρωτουρκικών διαφορών και πλέον είναι ορατή η απειλή επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία, που θα έρθουν να προστεθούν στις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί από τις ΗΠΑ και πλήττουν τη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία.

Και απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα γινόμαστε πιο δυνατοί ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με νέα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, νέες φρεγάτες, με ενδιάμεσες λύσεις για τα πολεμικά μας πλοία και άλλους εξοπλισμούς.

Και με όλα αυτά υπερασπιζόμαστε με περηφάνια και αυτοπεποίθηση  τις πάγιες εθνικές θέσεις μας που είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο παντού, είτε στα Διεθνή fora και στους Διεθνείς Οργανισμούς είτε ακόμα και εντός της Τουρκίας.

Στα ανωτέρω πρέπει να προστεθεί και η πρωτοφανής υγειονομική κρίση με την οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι τους τελευταίους μήνες. Συγκρίνοντας μάλιστα την επιδημιολογική μας κατάσταση με άλλα κράτη, είτε κοντά μας όπως η Ιταλία και η Ισπανία, είτε μακριά μας όπως η Βραζιλία ή η Ινδία -τα οποία έζησαν απίστευτες καταστάσεις θρηνώντας μεγάλο αριθμό νεκρών -   είναι προφανές ότι τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα. Και αυτό το πιστοποιούν όλα τα επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από τους Διεθνείς Οργανισμούς. Και οργανώνοντας καλύτερα από πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μια από τις πιο δύσκολές επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη, αυτή του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, βαδίζουμε  σταθερά  και με ασφάλεια προς την ελευθερία μας, αφού φαίνεται ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 40 % του πληθυσμού, χτίζοντας σταδιακά το πολυπόθητο τοίχος ανοσίας. 

Και παράλληλα με όλες τις προκλήσεις, συνεχίζουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο, προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην ψηφιοποίηση του κράτους, προχωράμε σε πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον,   απλοποιούμε διαδικασίες για αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, συνεχίζουμε να μειώνουμε φόρους και εισφορές , ενισχύουμε πολίτες και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση και έχουμε δημιουργήσει αξιοπιστία για τη χώρα μας που μπορεί πλέον να δανείζεται με ομόλογα  30 ετών χαμηλού επιτοκίου. 

Σε αυτή την επόμενη μέρα λοιπόν, μετά την πανδημία, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε όχι μόνο αισιόδοξοι αλλά και περήφανοι. Γιατί έχουμε επιτύχει πολλά σε δύσκολες συνθήκες. Γιατί έχουμε μπροστά μας το μεγάλο στοίχημα της διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης. Γιατί έχουμε μια πιο φωτεινή και περήφανη Ελλάδα.

* Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος είναι Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, μέλος της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.