Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι τουρκικές αρχές ανάρτησαν ανάμεσα στους δύο μιναρέδες που χτίστηκαν επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, στην Αγία Σοφία, φωτεινή επιγραφή η οποία γράφει «Δεν υπάρχει άλλος θεός, εκτός από τον Αλλάχ».

Παρά την προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αναδείξει το προφίλ του ηγέτη που σέβεται την ελευθερία των θρησκευτικών δογμάτων, ο ίδιος φαίνεται πως είναι αιχμάλωτος των εσωτερικών πιέσεων που του ασκεί ο πολιτικός του σύμμαχος Μπαχτσελί. Έμπειροι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών υποστηρίζουν πως η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας «στρέφεται προς τα μέσα», απευθύνεται δηλαδή σε ένα μέρος της κοινής γνώμης που επηρεάζεται από εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία κι αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πέρυσι το καλοκαίρι ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στον δυτικό κόσμο αλλά δεν πτόησε τον Ερντογάν που με κάθε τρόπο επιχειρεί να προβάλει αυτή την συμβολική κίνηση μετατρέποντας ουσιαστικά σε συμβολική ναυαρχίδα της πολιτικής του την Αγία Σοφία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε μάλιστα την ημέρα της Ευρώπης για να επιτεθεί χθες και στις Βρυξέλλες, για την επιλογή των ευρωπαϊκών κρατών να μην κάνουν την Τουρκία μέρος της Ένωσης, ρίχνοντας τα βέλη του και στην Αθήνα, παραγνωρίζοντας βέβαια πως μοναδικός υπεύθυνος της απομάκρυνσης της χώρας του από τη Δύση είναι ο ίδιος και η γεωπολιτική του ανάγνωση τα τελευταία χρόνια. «H Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στη χώρα μας στο δρόμο της πλήρους ένταξης και συνεχώς τέθηκαν εμπόδια στην ενταξιακή μας διαδικασία», είπε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος, ρίχνοντας το φταίξιμο στην Αθήνα: «Το γεγονός ότι ορισμένα κράτη μέλη μετέφεραν στους διαδρόμους της Ένωσης τα διμερή τους ζητήματα με την Τουρκία, αιχμαλώτισε τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και εξασθένησε την ικανότητα της Ένωσης να αντιμετωπίσει παγκόσμιες απειλές».

Χθες ο Τούρκος Πρόεδρος επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς και κατά του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας το «κράτος τρομοκράτη» και «τύραννο», καλώντας τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς να ενωθούν ενάντια στις πράξεις του Ισραήλ, που όπως είπε, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές αξίες της ανθρωπότητας και το διεθνές δίκαιο, με αφορμή την πρόθεση του Ισραήλ να κάνει έξωση σε δεκάδες οικογένειες Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και να προχωρήσει σε νέους εποικισμούς στην περιοχή.

Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, πέραν της επισκόπησης των διεθνών εξελίξεων, το Συμβούλιο θα συζητήσει την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τις διατλαντικές σχέσεις, ενώ προβλέπεται επίσης ανταλλαγή απόψεων για την κλιματική αλλαγή με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA