Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη συνεπιμέλεια μετά το διαζύγιο, υπερασπίστηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στη Βουλή

Ως μία σοβαρή, υπεύθυνη και μετριοπαθή μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, η οποία έχει στο επίκεντρό της την προστασία του παιδιού και με την οποία επιδιώκεται αφενός μία ισορροπία αφετέρου η προάσπιση του δικαιώματος κάθε γονέα να έχει σχέση με το παιδί του μετά το διαζύγιο, υπερασπίστηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη συνεπιμέλεια, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε πριν από λίγο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Το νομοσχέδιο έχει απολύτως παιδοκεντρικό χαρακτήρα. Δεν είναι στην πρόθεσή μας να βρεθούμε από τη μία ή την άλλη πλευρά. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλη η προσπάθεια γίνεται ακριβώς για να μπορούν οι δύο γονείς που αποφασίζουν να χωρίσουν και έχουν παιδιά να λύνουν τις διαφορές τους πριν φτάσουν στο δικαστήριο, χωρίς να πληγώνουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά», επισήμανε ο Κώστας Τσιάρας.

Οι 5 καινοτομίες 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης απέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στις 5 καινοτομίες που εισαγάγει το σχέδιο νόμου, τονίζοντας ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους .Ο κ. Τσιάρας έδωσε έμφαση στην εξίσου κι από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας που θεσπίζει το σχέδιο νόμου μετά τη διαπίστωση ότι στο 90% των υποθέσεων η επιμέλεια παραχωρείται στη μητέρα, καθώς και στη θέσπιση της διαμεσολάβησης ως πρόδρομο στάδιο πριν καταλήξει ένα ζευγάρι στον δικαστή και εφαρμόζεται όπως είπε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η τρίτη καινοτομία, που υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είναι η θέσπιση του μαχητού τεκμηρίου για το 1/3 χρόνου επικοινωνίας του παιδιού με κάθε γονέα ή τουλάχιστον με τον γονέα που δεν διαμένει τον περισσότερο χρόνο το παιδί. «Το μαχητό τεκμήριο με την έννοια που εισάγεται προφανώς είναι στην κρίση του δικαστή που θα επιλέξει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί και που θα καταλήξει. Θα βοηθήσει όμως να μπορέσουν να συνεννοηθούν οι γονείς πριν φτάσουν στα δικαστήρια. Και να προλάβουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις των ίδιων και κυρίως των παιδιών», σημείωσε ο Κώστας Τσιάρας.

Η τέταρτη καινοτομία σύμφωνα με τον Υπουργό είναι τα αντικειμενικά κριτήρια βάσει των οποίων αποφασίζει ο δικαστής (μη καταβολή διατροφής, μη τήρηση δικαστικών αποφάσεων, προσπάθεια διάρρηξης των σχέσεων παιδιού με τον έναν γονέα).Η πέμπτη καινοτομία κατά τον κ. Τσιάρα είναι τα επιμορφωτικά σεμινάρια που θα γίνουν σε 900 δικαστές πρώτης γραμμής τους επόμενους μήνες, ώστε να αφομοιώσουν τη φιλοσοφία του νέου νομοσχέδιου.

«Κάνουμε λοιπόν ένα βήμα κυρίως να προστατέψουμε το παιδί να γλιτώσουμε τον ανθρώπινο πόνο, να συμβαδίσουμε με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και να εμπεδώσουμε μια νέα φιλοσοφία», επισήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ διαβεβαίωσε πως έχουν κλείσει όλα τα νομικά παράθυρα για χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων από γονείς που ασκούν ενδοοικογενειακή βία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA