Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τις θετικές ψήφους μόνο της κυβερνώσας πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκε επί της αρχής στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Συνεπιμέλεια. Κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, ενώ επιφύλαξη για την Ολομέλεια διατήρησαν Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Σοβαρός προβληματισμός των φορέων για την «εξίσου» γονική μέριμνα

Νωρίτερα πάντως, κατά την ακρόαση των κοινωνικών φορέων επί των διατάξεων του σχεδίου νόμου, επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι κύριο σημείο προβληματισμού και ισχυρών διαφωνιών – καθώς ορισμένοι ζητούν την απόσυρση - αποτελεί η πρόβλεψη για από κοινού και «εξίσου» άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση διαζυγίων, που εκτιμάται ότι ανοίγει με πλάγιο τρόπο την ισόχρονη επιμέλεια και την εναλλασσόμενη διαμονή του παιδιού που θα διαταράξει το σταθερό περιβάλλον του.

Συμφωνία στην ανάγκη αλλαγών - διαφωνία στη μέθοδο

Αν και το σύνολο σχεδόν των εκπροσώπων  συμφώνησε με την ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου υπό την παραδοχή ότι συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών δικαστικών αποφάσεων παραχωρεί την γονική επιμέλεια στον ένα γονέα αποκλείοντας οριζόντια τον άλλο από τη ζωή του παιδιού, διαφώνησαν ως προς τη μέθοδο που είναι καταλληλότερη να ρυθμιστεί το μείζον αυτό ζήτημα προς το πραγματικό συμφέρον του παιδιού.

Προσομοιάζοντας με καθρέφτη του διαλόγου που διεξάγεται και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών κομμάτων, ορισμένοι εκπρόσωποι εξωκοινοβουλευτικών φορέων ζήτησαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης την απόσυρση των οριζόντιων διατάξεων του σχεδίου νόμου, ώστε οι δικαστικοί λειτουργοί να αποφασίζουν ελεύθερα και αντ χοκ για την επιμέλεια των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε υπόθεσης και άλλοι πρότειναν ακόμα και τη ρητή θέσπιση της εναλλασσόμενης κατοικίας.

Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία

Εκ μέρους της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, η Μαριέττα Παπαδάτου υπεραμύνθηκε της συνεπιμέλειας, υποστηρίζοντας ότι βάσει επιστημονικών ερευνών λειτουργεί προς όφελος των παιδιών διαμορφώνοντας καλύτερες συνθήκες για την ψυχική, σωματική υγεία τους και τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Υπογράμμισε δε ότι ως συνεπιμέλεια ορίζεται στις έρευνες όταν το παιδί περνάει  με κάθε γονέα τουλάχιστον το 35% του χρόνου του. Η ίδια υπερασπίστηκε ως επωφελή και την εναλλασσόμενη κατοικία, επισημαίνοντας ότι η σταθερότητα της σχέσης παιδιού – γονέων δεν έγκειται στην κατοικία αλλά στην ψυχή του παιδιού. 

Κοινωνικοί Λειτουργοί

Στο ίδιο μήκος κύματος, η αντιπρόεδρος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, Όλγα Βερικάκη, που τόνισε πως: «Η κοινή ανατροφή αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών. Παρά ταύτα η εμπειρία διδάσκει ότι σε περιπτώσεις έντονων συγκρουσιακών συνθηκών γονέων είναι απαραίτητη η παρέμβαση κρατικής δομής με εξειδικευμένο προσωπικό», επισημαίνοντας την ανάγκη θέσπισης οικογενειακών δικαστηρίων.

Συνήγορος του Πολίτη

«Ο διάλογος που έχει αναπτυχθεί δημιουργεί στρεβλές εντυπώσεις και χάνεται ο πυρήνας του νομοσχεδίου. Άκουσα να μιλούν αρκετοί για επιχείρηση χειραγώγησης της δικαστικής εξουσίας, για ανελαστικότητα ή υποχρεωτικότητα συνεπιμέλειας και συχνές αναφορές στην ριζοσπαστική αναθεώρηση του οικογενειακού Δικαίου του 1983 χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη ότι η μεταρρύθμιση του 1983 εισέφερε υποχρεωτικά την αλλαγή του παραδείγματος», ανέφερε ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης,  σημειώνοντας πως αν και το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση δεν εκφράζει ξεκάθαρα τη βούληση του νομοθέτη για την αλλαγή του παραδείγματος.

Απαντώντας δε σε παρατηρήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι το σχέδιο νόμου αλλοιώνει τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου, ο ίδιος τόνισε πως η κατοχύρωση των δικαιωμάτων όπως αυτά του παιδιού και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. «Πρέπει να ξεφύγουμε από στερεότυπα του παρελθόντος και να εναρμονιστούμε με τις σύγχρονες συνθήκες και με την ανάγκη ισότητας των φύλων», είπε.

Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

«Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την γονεακή αποξένωση και την εργαλειοποίηση του παιδιού από τους γονείς», ανέφερε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, Αναστάσιος Βαλτούδης, υποστηρίζοντας ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανατρέψει την αποκλειστική νομολογία των δικαστηρίων που έδιναν τη μέριμνα των παιδιών μόνο στον έναν γονέα με τη διάρρηξη της σχέσης, οδηγώντας στην από κοινού ανατροφή τους που θα δράσει θετικά στον ψυχισμό και την ανάπτυξή τους. «Συμπερασματικά το παρών σχέδιο νόμου εκσυγχρονίζει το ισχύον οικογενειακό δίκαιο και το πράττει με κανόνες ισορροπημένους αφενός και ευέλικτους αφετέρου», πρόσθεσε.

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Στον αντίποδα, για αλλοίωση του παιδοκεντρικού χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου μίλησε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Ηλίας Δημητρουλόπουλος, προτείνοντας να προτάσσεται στα ελεγχόμενα κριτήρια η καταλληλότητα των γονέων έναντι της ισότητας των φύλων και των γονέων.

«Στην από κοινού μέριμνα δεν είμαστε αντίθετοι. Θεωρούμε ότι ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και ήταν ενοχλητικό ότι τα δικαστήρια συνήθισαν να απονέμουν την επιμέλεια των παιδιών ως έπαθλο στον ένα γονέα και ο άλλος εξαφανιζόταν από την ζωή του παιδιού. Ζούσαμε καταστάσεις που ο γονέας από πρωταγωνιστής στην ζωή του παιδιού γινόταν ο γονιός του δεύτερου σαββατοκύριακου το μήνα. Συμφωνούμε με αυτό αλλά διαφωνούμε με την ισόχρονη επιμέλεια. Ο όρος εξίσου θα προκαλέσει προβλήματα. Εισάγεται η υποχρεωτική εναλλασσόμενη κατοικία με την οποία εμείς έχουμε διαφωνίες», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Δημητρουλόπουλος αντιτάχθηκε στο 1/3 της επικοινωνίας του γονέα που δεν διαμένει με το παιδί, επισημαίνοντας ότι είναι δεσμευτικό για τους δικαστές χωρίς α λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης και εκτιμώντας ότι για να συμπληρωθεί θα πρέπει το παιδί να περνάει το σύνολο των διακοπών του με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει.

Σύλλογος Συνεπιμέλεια & Ενεργοί Μπαμπάδες

Υπέρ της οριζόντιας ρύθμισης του ζητήματος και της εναλλασσόμενης διαμονής του παιδιού τάχθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνεπιμέλεια, Γιάννης Παπαρηγόπουλος, σημειώνοντας πως: «Δεν μπορούν να ισχύουν διαφορετικά πράγματα για κάθε παιδί. Όλα τα παιδιά έχουν ίδια δικαιώματα. Ο στόχος είναι η κοινή ανατροφή και συνεπιμέλεια».

Περαιτέρω βελτιώσεις ζήτησε ο Δημήτρης Δουλιώτης, εκπρόσωπος του Συλλόγου «Ενεργοί Μπαμπάδες». Εστίασε στην ανάγκη η απομάκρυνση από τον κανόνα της από κοινού επιμέλειας να γίνεται μόνο με την επίκληση πολύ σπουδαίου λόγου, καθώς και να αφαιρεθεί η μη εφαρμογή του 1/3 της επικοινωνίας με το παιδί του γονέα που δεν διαμένει μαζί του με την επίκληση ότι «διαταράσσεται η καθημερινότητά του», καθώς όπως είπε αφήνει σημαντικά περιθώρια καταχρήσεων, ενισχύσει τις αντιδικίες και απομακρύνει το ενδεχόμενο φιλικής διευθέτησης.

Σύμφωνη επί της αρχής με την αναγκαιότητα της συνεπιμέλειας, δήλωσε η κ. Κατερίνα Χάρη από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται εξατομίκευση κάθε υπόθεσης και όχι οριζόντια ρύθμιση του θέματος.

«Δεν νοείται οριζόντια ρύθμιση. Δεν μπορεί η γονική μέριμνα να ασκείται 50 – 50 όταν αυτό το ποσοστό δεν ίσχυε ούτε όταν τα ζευγάρια διέμεναν μαζί», είπε στο ίδιο μήκος κύματος η κ. Κατερίνα Φουντουδάκη από την Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου, προσθέτοντας πως: «Δεν χρειαζόταν καμία συγκλονιστική μεταρρύθμιση αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις για την διόρθωση στην εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου».

Την εξατομικευμένη εξέταση των υποθέσεων προέκρινε ως βέλτιστη λύση και κ. Αικατερίνη Τρίμμη, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Θετική γνώμη εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου οικογενειακών σχέσεων ΓΟΝ.ΙΣ, ενώ ενστάσεις για τις διατάξεις που επιχειρούν να ρυθμίσουν την μέριμνα όταν παράλληλα υπάρχουν και καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, εξέφρασε ο Παντελής Μποροδήμος,γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Απόσυρση ζητάει το γυναικείο Σωματείο «Μωβ»

Λάβρα κατά του νομοσχεδίου εμφανίστηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Γυναικείων Δικαιωμάτων «Μωβ», Αναστασία Γκολιομύτη, ζητώντας την απόσυρσή του. Σύμφωνα με την ίδια το σχέδιο νόμου είναι τιμωρητικό, δεν σέβεται την κοινωνική ειρήνη και «ενέχει ακραίες συντηρητικές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν σε βάρος των παιδιών και των γυναικών». Η ίδια ζήτησε να καθορίζεται η διατροφή βάσει των εισοδημάτων των γονέων και των αναγκών των παιδιών έναντι του χρόνου που διαμένουν τα παιδιά με κάθε γονέα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA