Μενού
  • Α-
  • Α+

Λάβρα ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου σχετικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε «βολές» κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στη Βουλή, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «κανείς δεν είναι ο Πάπας της Ρώμης».

Η Μαριέττα Γιαννάκου αποδόμησε πλήθος διατάξεων, ζητώντας τροποποιήσεις και επισημαίνοντας ότι η ίδια επιχειρηματολογεί βάσει της επιστήμης και της κοινής λογικής.

Ενδεικτική ήταν η σημερινή (12/5) τοποθέτησή της κατά την επί των άρθρων συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, όπου απευθυνόμενη στον υπουργό Κώστα Τσιάρα και φανερά ενοχλημένη από τη στάση του απέναντι στις επικρίσεις, εμμέσως πλην σαφώς του καταλόγισε ακαμψία, ίσως και αλαζονεία και σίγουρα υποτίμηση της κοινής λογικής.

Αμηχανία στους παριστάμενους υπουργούς

«Επειδή άκουσα τον υπουργό ότι περίπου κανείς μας δεν ξέρει τι λέει και δεν έχουμε επίγνωση. Θέλω να του πω ότι δεν γίνεται έτσι συνεργασία μες το κοινοβούλιο. Κανείς δεν είναι ο Πάπας της Ρώμης. Εδώ μιλάμε για την επιστήμη και την κοινή λογική», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννάκου, προκαλώντας μάλλον αμηχανία στους παριστάμενους υπουργούς.

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο υπουργός κι ο υφυπουργός δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τις παρεμβάσεις μας. Γιατί η θεωρία του υφυπουργού ότι κάποιοι κινδυνολογούν -  εγώ είδα άλλους να κινδυνολογούν που έχουν πληρώσει κι εκατομμύρια για να κάνουν διαφήμιση - όλοι οι πραγματικοί επιστημονικοί φορείς έκαναν επισημάνσεις στα ίδια σημεία που είχα κάνει κι εγώ χθες», ανέφερε η ίδια.

Έκκληση Κώτσηρα

Είχε προηγηθεί η έκκληση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Κώτσηρα, υπό τη μορφή μομφής προς όσους ασκούν δριμεία κριτική στο σχέδιο νόμου. Ο υφυπουργός, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις του «να μεταφέρουμε μία στρεβλή εικόνα κινδυνολογώντας για τόσο ευαίσθητα θέματα», που όπως φάνηκε ενίσχυσε τον εκνευρισμό της «γαλάζιας» βουλευτού, ζήτησε η κριτική να αποτυπώνεται στην πραγματικότητα.

Οι διαφωνίες εντός της ΝΔ - μεμονωμένες μεν, τουλάχιστον δημοσίως, αλλά σαφέστατες - για το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας όχι μόνο δεν φαίνεται να κάμπτονται από τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης περί μίας γενναίας μεταρρύθμισης προς το πραγματικό συμφέρον του παιδιού, αλλά κλιμακώνονται και σε επίπεδο ρητορικής, ενισχύοντας τις αναταράξεις στην παράταξη της πλειοψηφίας.

Χειροκρότησε η Νάντια Γιαννακοπούλου

Αξιοσημείωτο άλλωστε είναι το γεγονός ότι στο τέλος της ομιλίας της απέσπασε το χειροκρότημα της εισηγήτριας του Κινήματος Αλλαγής, Νάντιας Γιαννακοπούλου, που είχε επικρίνει σφόδρα συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ την επιχερηματολογία της υιοθέτησε αμέσως μετά και ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Μαριέττα Γιαννάκου επέμεινε στις ενστάσεις που είχε διατυπώσει από χθες, αποδομώντας κατ’ ουσίαν 10 άρθρα του σχεδίου νόμου και προτείνοντας συγκεκριμένες τροποποιήσεις είτε στην ουσία είτε στη διατύπωσή τους, δηλώνοντας πως αν δεν γίνουν δεκτές θα τις καταθέσει δια βουλευτικής τροπολογίας, προκειμένου να αναγκάσει τον υπουργό να τις απορρίψει δημοσίως στην Ολομέλεια.

Οι ενστάσεις της κ. Γιαννάκου

Ορισμένες από τις ενστάσεις της κ. Γιαννάκου είχαν να κάνουν με την από κοινού και «εξίσου» γονική μέριμνα, όρος ο οποίος ζήτησε να αντικατασταθεί τουλάχιστον με τον όρο «ισότιμα» ώστε να μην παραπέμπει σε ποσοτικό χρόνο, καθώς και στην πρόβλεψη ότι αν ο γονέας με τον οποίο διαμένει το παιδί μετά το χωρισμό επιθυμεί να αλλάξει τόπο διαμονής θα πρέπει να ζητήσει κατά κάποιο τρόπο την άδεια του δικαστηρίου, ενώ κάτι ανάλογο δεν προβλέπεται να ισχύει για τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα (12/5) εγκρίθηκε επί της αρχής και κατά πλειοψηφία, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Συνεπιμέλεια, με τις θετικές ψήφους μόνο της κυβερνώσας πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, ενώ επιφύλαξη για την Ολομέλεια διατήρησαν Κίνημα ΑλλαγήςΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA