Μενού
  • Α-
  • Α+

«Είπατε ότι παρότρυνα κάποιοι να διαβάσουν περισσότερο το νομοσχέδιο. Δεν το έκανα με την έννοια της δικής μου παντογνωσίας. Προς Θεού. Το έκανα με την έννοια ότι αναδεικνύονται θέματα που δεν υπάρχουν στο σχέδιο νόμου», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας στις «βολές» της Μαριέττας Γιαννάκου από τη ΝΔ για το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας, θέλοντας να βάλει τέλος στην εσωκομματική «κόντρα» που ξέσπασε στην επί των άρθρων συζήτηση στη Βουλή.

Ο Κώστας Τσιάρας επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι παρότι συμφωνούν στην ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου οικογενειακού δικαίου, επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από τις λέξεις και νομικούς όρους, ενώ ο ίδιος επιμένει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν γενναιότητα και τόλμη και η αποτελεσματικότητα των οποίων θα κριθεί στο χρόνο.

«Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα. Να νομοθετήσουμε για το πραγματικό δικαίωμα του παιδιού να μεγαλώνει με τη φυσική παρουσία και των δύο γονέων. Να είναι και οι δύο παρόντες και να συμβάλλουν όσο μεγαλώνει, να καλύπτει τις συναισθηματικές του ανάγκες και να διαμορφώνει την προσωπικότητά του», σημείωσε ο ίδιος, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι αμφισβητεί τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου ενώ το 1/3 αυτού αναφέρεται ρητά στο συμφέρον του παιδιού. «Εσείς με τις ομιλίες σας αποδείξατε ότι θέλετε να πάρετε μέρος στη διαμάχη μεταξύ μητέρας και πατέρα».

«Παράθυρο» για αλλαγές στο νομοσχέδιο

Επιδιώκοντας, δε, να αμβλύνει τις εντυπώσεις περί άρνησης αποδοχής εύλογων προτάσεων, ο κ. Τσιάρας δήλωσε ανοιχτός να τις εξετάσεις και αν κριθεί αναγκαίο και εφικτό να τις ενσωματώσει μέχρι τη Δευτέρα στο σχέδιο νόμου, τονίζοντας όμως πως: «το πλήθος των σχολίων στη διαβούλευση για την ανάγκη νομοθέτησης δείχνει μια κοινωνία που βροντοφωνάζει. Παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς τις αγκαλιές των γονέων τους. Όλα αυτά πάνε στο βωμό μίας κομματικής αντιπαράθεσης σε μια προσπάθεια αποδόμησης του νομοσχεδίου ή για προσωπικά οφέλη;».

Από κοινού και «εξίσου» γονική μέριμνα

Ο Κώστας Τσιάρας απέκρουσε και τα ομαδικά πυρά αναφορικά με την πρόβλεψη της από κοινού και «εξίσου» γονικής μέριμνας μετά το διαζύγιο, που κατά την αντιπολίτευση και τις «γαλάζιες» Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη, παραπέμπει στην ισόχρονη γονική μέριμνα και άρα σε εναλλασσόμενη διαμονή του παιδιού.

«Στο 1510 (σ.σ. άρθρο του αστικού κώδικα) δεν αναφέρεται το εξίσου κατά τη διάρκεια του γάμου γιατί είναι αυτονόητο. Η συγκεκριμένη φράση είναι ενδεικτική ότι μετά το χωρισμό θέλουμε να υπάρχει κοινή άσκηση γονικής μέριμνας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κι από τους δύο γονείς. Όντως είναι καινοτομία η από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας γιατί με το 1513 τη γονική μέριμνα υπεύθυνος να την κατανείμει ήταν ο δικαστής. Δεν περιγραφόταν τι γινόταν μετά τη λύση του γάμου. Νομοθετούμε την από κοινού και εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας για πρώτη φορά εδώ μετά το διαζύγιο», τόνισε.

Δεν τίθεται θέμα εναλλασσόμενης κατοικίας

Ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε επίσης εκ νέου ότι ο όρος «εξίσου» δεν υποκρύπτει τη θέσπιση της εναλλασσόμενης κατοικίας για το παιδί χωρισμένων γονιών. «Αν το ήθελα δεν θα υιοθετούσα το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που επικαλείστε σε ότι σας συμφέρει;», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις περί «ταξικότητας» της διαδικασίες διαμεσολάβησης ως προστάδιο υπέρ των οικονομικά εύρωστων ζευγαριών, επισημαίνοντας ότι με τον νόμο για τη διαμεσολάβηση είχε θεσπιστεί νομικός συμπαραστάτης από ένα όριο εισοδήματος και κάτω, ως δικλίδα ασφάλειας για την ισότιμη πρόσβαση όλων στη διαδικασία.

Κλείσαμε όλα τα «παραθυράκια» για τη βία κατά των γυναικών

Τέλος, ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θωρακίζεται απολύτως η προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία, καθώς επουδενί δεν αντίκειται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Αντιθέτως όπως είπε το νομοσχέδιο συντάσσεται απόλυτα με αυτή και το Υπουργείο έχει φροντίσει να κλείσει όλα τα πιθανά «παραθυράκια» χρήσης των ευνοϊκών διατάξεων από άτομα με κακοποιητική συμπεριφορά, χωρίς όμως να καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας.

«Σας έχω επισημάνει ότι στην κατάληξη του άρθρου 14 αναφέρει ότι σε εξαιρετικές επείγουσες περιπτώσεις με άμεσο κίνδυνο για τη σωματική ή ψυχική υγεία του τέκνου ο δικαστής διατάσσει κάθε πρόσφορο για την προστασία του μέτρο. Θέλετε να καταργήσουμε το τεκμήριο της αθωότητας; Με μία απλή καταγγελία; Υπάρχει η πρόνοια όταν πρέπει ο εισαγγελέας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρχουν τα ευεργετήματα του νόμου ακόμα και για κάποιον που είναι σε μια ανοιχτή προκαταρκτική εξέταση, αλλά μην καταργήσουμε το τεκμήριο της αθωότητας», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA