Μενού
  • Α-
  • Α+

Τροπολογία για το ρυθμιστικό νομικό πλαίσιο αναφορικά με την κατάρτιση, την έγκριση, το συντονισμό, τη διαχείριση, την αξιολόγηση, τον έλεγχο και την αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

«Υπήρχε η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή μεγάλων έργων την οποία κάνουμε επιτροπή συμβάσεων στρατηγικής σημασίας. Από κάτω δημιουργείται ξεχωριστό όργανο υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού, ώστε όλα τα στρατηγικής σημασίας έργα άνω κάποιου ποσού να γίνονται κάτω από συγκεκριμένο έλεγχο», ανέφερε ο  αρμόδιος Υπουργός, Κώστας Καραμανλής, παρουσιάζοντας τις ρυθμίσεις στη Βουλή.

Δείτε την τροπολογία εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/11640627.pdf

Ο ίδιος επισήμανε ότι στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός των υπουργείων, καθώς και η δημιουργία δικλείδων ασφαλείας, ώστε να μην μπορεί ο εκάστοτε υπουργός από μόνος του να αποφασίζει ποια έργα και συμβάσεις θα προωθεί. Σύμφωνα με το Υπουργείο, δημιουργείται ένα θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων και συντονισμού των κυβερνητικών και λοιπών δράσεων σε έργα υποδομής και κρίσιμες υπηρεσίες των φορέων του δημοσίου, στην εποχή που ακολουθεί την πανδημία.

Πρόγραμμα για δημόσιες συμβάσεις άνω των 50 εκ. ευρώ

Στο Πρόγραμμα σύμφωνα με την τροπολογία δύναται να εντάσσονται δημόσιες συμβάσεις προϋπολογισμού άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις εμβληματικών έργων για την εθνική ή την τοπική οικονομία μπορεί να εντάσσονται και συμβάσεις με μικρότερο προϋπολογισμό ή συμβάσεις χρηματοδοτούμενες από πόρους του ΕΣΠΑ προϋπολογισμού άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, στο πρόγραμμα εντάσσονται ανεξαρτήτως προϋπολογισμού συμβάσεις που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης, ενώ η διάρκεια κάθε προγραμματικής περιόδου ορίζεται στα 5 έτη.

Αρμόδια αρχή καθίσταται η υφιστάμενη Κυβερνητική Επιτροπή Μεγάλων Έργων, η οποία μετονομάζεται σε Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, στην οποία θα προεδρεύει ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, δικαιούχοι του Προγράμματος μπορεί να οριστούν είτε τα Υπουργεία, είτε οι Περιφέρειες ή οι Δήμοι, είτε οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, αλλά και όποιος άλλος φορέας ορίζεται με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA