Μενού
  • Α-
  • Α+

Νομοτεχνικές βελτιώσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ενόψει της ψήφισής του την Πέμπτη (20/5) και κατόπιν παρατηρήσεως της έκθεσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ενώ προανήγγειλε και νέες αλλαγές στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Διαβάστε ακόμη: Συνεπιμέλεια - Στο δρόμο της Μαριέττας Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη: «Το νομοσχέδιο διχάζει» 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι προστίθεται στο άρθρο 1510 του Αστικού Κώδικα, για τη γονική μέριμνα, η φράση «και εξίσου» και το εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής: «Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι όποιοι την ασκούν από κοινού και εξίσου».

Ο λόγος γι’ αυτή την αλλαγή ήταν ότι στον Αστικό Κώδικα, που συνδέεται με το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου, υπήρχε μέχρι σήμερα αναφορά μόνο στην «από κοινού» άσκηση γονικής μέριμνας κατά τον έγγαμο βίο, όπου οι γονείς δεν έχουν χωρίσει και διαβιούν με το παιδί κάτω από την ίδια στέγη, χωρίς ειδική πρόβλεψη και για «εξίσου», επειδή όπως είχε πει ο υπουργός θεωρούνταν αυτονόητη. Επίσης, ο Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε τις εξής αλλαγές:

  • με νομοτεχνική βελτίωση εξαιρείται η περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας από τη δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση για την άσκηση της γονικής μέριμνας
  • στο αντικείμενο των σεμιναρίων για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών περιλαμβάνεται ιδίως η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Γιαννάκου: Διαφωνία και βολές κατά Τσιάρα

Την αντίθεσή της με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια έχει ήδη εκφράσει η βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, δηλώνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής πως δεν μπορεί να το ψηφίσει ως έχει και αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως αν τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία η ίδια θα το καταψηφίσει. «Θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιχειρεί να λύσει», υποστήριξε η βουλευτής της ΝΔ. 

Παράλληλα, η κυρία Γιαννάκου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, κατηγορώντας τον ευθέως ότι με τις βολές του κατά των διαφωνούντων βουλευτών, αμφισβητεί το δικαίωμά τους να εκφράζουν ελεύθερα της γνώμη τους. Αφορμή στάθηκε συνέντευξη του κ. Τσιάρα, σύμφωνα με την οποία κατά την κυρία Γιαννάκου, υποστήριξε ότι οι διαφωνίες της ίδιας και της Όλγας Κεφαλογιάννη – που κατέθεσαν 10 τροπολογίες – απορρέουν από προσωπικά τους βιώματα.

Κεφαλογιάννη: Νομοσχέδιο που διχάζει αντί να ενώνει

Από την πλευρά της, η Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας η ίδια θα πάει κόντρα στην κυβέρνηση καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, συντασσόμενη ουσιαστικά με τη Μαριέττα Γιαννάκου. Επίσης, όπως και η συνάδελφός της, πέταξε το «μπαλάκι» της ευθύνης στον Κώστα Τσιάρα, κατηγορώντας τον ότι διχάζει.

«Οι τροπολογίες μας με την κυρία Γιαννάκου αποσκοπούν στη διόρθωση της εσφαλμένης λογικής που αποτυπώθηκε στο νομοσχέδιο. Η ευθύνη τώρα ανήκει σε εσάς κύριε υπουργέ. Γιατί το νομοσχέδιο αντί να ενώνει, διχάζει. Αντί να λύνει, δημιουργεί προβλήματα. Αντί να συνθέτει, στήνει εμμονικά συνθέσεις που δεν υπηρετούν το σκοπό του, που είναι το συμφέρον των παιδιού», τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη κλείνοντας την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας εμφατικά πως: «Δεν είναι μεταρρύθμιση η υιοθέτηση αποσπασματικών πρακτικών του εξωτερικού».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA