Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πελώνη: Ενισχύεται ο τουρισμός – Όλα τα μέτρα στήριξης για γυμναστήρια, παιδότοπους και εστίαση

Στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης, στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», καθώς και στην ενίσχυση γυμναστηρίων, παιδότοπων και του τουρισμού αναφέρθηκε η Αριστοτελία Πελώνη

Κατάστημα εστίασης (πηγή: Eurokinissi)
Κατάστημα εστίασης (πηγή: Eurokinissi)

«Είναι μια δέσμευση που γίνεται πράξη. Για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων στη μεταβατική περίοδο Η χώρα έχει μπει σε μια περίοδο μετάβασης στη νέα κανονικότητα, που σταδιακά θα μας πάει σε δυναμική οικονομική ανάπτυξη. Γι' αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση αναπτύσσει νέες δράσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων που έχουν ανάγκη, έτσι ώστε κανένας να μην μείνει πίσω», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και προσέθεσε πώς «η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι στέκεται με ευθύνη διορατικότητα και ευαισθησία, δίπλα στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με σίγουρα και στέρεα βήματα οδηγεί τη χώρα στην επόμενη μέρα. Χτίζει ένα καλύτερο αύριο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Διαβάστε ακόμη: Ύστατο σενάριο τα τοπικά lockdown- Το plan B και το καμπανάκι Μητσοτάκη

Παράλληλα η κυρία Πελώνη αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης:

  • Έχει ήδη δρομολογηθεί μια νέα δράση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της εστίασης και άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.
  • Έχουν ανακοινωθεί μέτρα στήριξης για εποχικά εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού με αξιοποίηση της αποζημίωση ειδικού σκοπού, του προγράμματος «Συν-Εργασία» και του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας με κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση του καθαρού μισθού με 200 ευρώ.
  • Ενεργοποιούνται, για πρώτη φορά, νέα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2» που αφορά στην κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων, σε ποσοστό έως 90% και για διάστημα 8 μηνών. Αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και παρέχουν δυνατότητα διαγραφής οφειλής («κούρεμα» τόκων και κεφαλαίου), μείωσης επιτοκίου, διατήρησης προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.
  • Μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή πρόγραμμα ενίσχυσης των γυμναστηρίων και των παιδότοπων και πρόγραμμα για την ψηφιακή αναβάθμιση στο χώρο των δικηγόρων.
  • Καταρτίζεται πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού και εξετάζονται οι δυνατότητες για προγράμματα στήριξης και σε άλλους τομείς.

Ενισχύεται το ΕΣΥ

Επιπλέον η κυρία Πελώνη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τόνισε ότι αναμένεται πρεταίρω ενίσχυση του ΕΣΥ. «Μέχρι χθες είχαν γίνει περίπου 4.615.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 2.974.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 1.709.000 είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αυτή την στιγμή λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και τις αμέσως επόμενες μέρες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και την προσθήκη εμβολιαστικών κέντρων στα νησιά. Από αύριο Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους συμπολίτες μας ηλικίας 35-39 και στη συνέχεια για τους 30-34 ετών. Εκτιμάται έτσι ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 34%) και περισσότεροι από 2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 20%). Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των διαμενόντων και των εργαζόμενων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί σε 40 νησιά και βαίνει προς ολοκλήρωση στην επόμενη εβδομάδα σε άλλα 27», είπε αρχικά η κ. Πελώνη

Στο μεταξύ, έχουν ενισχυθεί οι δομές -τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία- στα νησιά μας με περισσότερους υγειονομικούς, πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες διακομιδών εάν και εφόσον χρειαστεί. Έχει ήδη αναβαθμιστεί το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ και παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο και 24ωρη βάση, τα περιστατικά, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στις επάλξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάδειξη της χώρας μας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού. Παράλληλα -όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- η Κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 4.000 προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, που θα γίνουν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μέσα στο χρόνο. Ειδικά για τους νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του κορονοϊού, ως έκτακτο προσωπικό, θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση», προσέθεσε.

«Ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία»

Ακόμα η κυρία Πελώνη στο άνοιγμα των θερινών σινεμά από αύριο, Παρασκευή (20/5), τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «ακόμα βήμα προς την ανάκτηση της ελευθερίας», αλλά τόνισε ότι όπως είπε και ο πρωθυπουργός, «ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία». «Από αύριο, με την επαναλειτουργία -κάτω από συγκεκριμένους κανόνες των θερινών κινηματογράφων γίνεται ένα ακόμη βήμα στην ανάκτηση της ελευθερίας που μας στέρησε η υγειονομική καταιγίδα. Ελευθερία, όμως, -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σημαίνει ασυδοσία. Κι αυτό είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί από όλους. Διότι -όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων- παρατηρείται χαλάρωση στη χρήση των μασκών, την τήρηση των αποστάσεων, τους όρους λειτουργίας των εστιατορίων και των καφέ.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και προχωρούν σε σαρωτικούς ελέγχους. Δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές ούτε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, ούτε φαινόμενα που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για τη δημόσια υγεία και για την πορεία ελευθερίας που ξεκινήσαμε. Για την πορεία των εμβολιασμών Στο μεταξύ συνεχίζεται με τον ίδιο υποδειγματικό τρόπο και συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς, η επιχείρηση "Ελευθερία"».

Τα αεροδρόμια εθνικές «γέφυρες» για ένα καλύτερο καλοκαίρι

Ακόμα η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στην εκδήλωση την οποία παρέστη, χθες, Τετάρτη (19/5), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη χθες σε εκδήλωση που έγινε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Πρόκειται -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- για μια επένδυση συνολικού κόστους 440 εκατ. ευρώ που αλλάζει τα δεδομένα σε 11 νησιά και τρεις ηπειρωτικές περιοχές μας. Προσθέτοντας, έσοδα στα δημόσια ταμεία και 11.600 νέες θέσεις εργασίας. προσφέροντας μεγαλύτερη εξυπηρέτηση στους επισκέπτες και καλύτερο περιβάλλον στους εργαζόμενους. Αλλά και μεγεθύνοντας το άυλο εθνικό κέρδος, που είναι η τουριστική φήμη της χώρας μας. Αποτελεί, ένα υπόδειγμα παραγωγικής σύμπραξης κράτους και ιδιωτών. Και βέβαια είναι σημαντικό το γεγονός ότι βαδίζοντας προσεκτικά προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τα υπόλοιπα 13, γίνονται οι εθνικές μας «γέφυρες» για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό Καλοκαίρι. Όλα έχουν πιστοποίηση για τα μέτρα ασφαλείας κατά του κορονοϊού από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων. Μπορούμε, λοιπόν -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- να αισιοδοξούμε. Τηρώντας πάντα βασικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για μία καλή πορεία του τουρισμού. Αλλά και μια πιο ανοιχτή καθημερινότητα για όλους. Για την τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Αριστοτελία Πελώνη #τουρισμός #Εστίαση #γυμναστήρια

Best of Internet