Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως τομή η οποία βάζει τέλος στις συνθήκες ακυβερνησίας, που έχει προκαλέσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «η α λα καρτ απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ», υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, ο Στέλιος Πέτσας, κατά την έναρξη της συζήτησής του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. 

 

Διαβάστε ακόμη: Συνεπιμέλεια: Με 156 «ναι» υπερψηφίστηκαν τα άρθρα 7 και 13 - Καταψήφισαν Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη

«Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε σε πολλές περιπτώσεις εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας», υποστήριξε  ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Ως στόχους του νομοσχεδίου, ο ίδιος ανέφερε την επαναφορά της κυβερνησιμότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το «ξεκλείδωμα» των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ταχεία λήψη αποφάσεων και την αξιοποίηση όλων διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος των πολιτών. 

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγές για τη στήριξη των «γαλάζιων» δημάρχων 

Για αλλαγές με στόχο τη στήριξη «γαλάζιων» δημάρχων για την εκλογή τους το 2023 με προσχηματική επίκληση της κυβερνησιμότητας, κατηγόρησε την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης. Απέρριψε, δε, τις προωθούμενες ρυθμίσεις ως «αλλοίωση της απόφασης των τοπικών κοινωνιών», υποστηρίζοντας ότι υποβαθμίζουν το ρόλο και την παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Η ΝΔ έχει δυσανεξία στις δημοκρατικές διαδικασίες και τις αναγκαίες συγκλίσεις στο τοπικό επίπεδο», είπε. 

ΚΙΝΑΛ: Η αντιπροσωπευτικότητα πάει περίπατο 

Προσπάθεια ελέγχου του συστήματος της αυτοδιοίκησης με συγκεντρωτικό τρόπο, διέκρινε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε «διοικήσεις μειοψηφίας με την πραγματική αντιπροσωπευτικότητα να πηγαίνει περίπατο». Η ίδια πάντως έστρεψε τα βέλη της και κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τον υφιστάμενο νόμο της απλής αναλογικής, καταλογίζοντάς του πως έκανε τα πάντα για να «αναδείξει τις μειοψηφίες σε εκβιαστικούς ρυθμιστές της πολιτικής ζωής». 

ΚΚΕ: Προκλητικό το νομοσχέδιο

Ως προκλητικό, απέρριψε το νέο εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ, ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ, κατηγορώντας τον μεν ΣΥΡΙΖΑ για εφαρμογή ενός «κολοβού» εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής που δεν διεύρυνε το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας, τη δε κυβέρνηση ότι  «με πρόσχημα την έλλειψη κυβερνησιμότητας επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη, με ένα ποσοστό 43%, με το οποίο μπορεί να εκλέγεται δήμαρχος και περιφερειάρχης, τη στιγμή που, για το εργατικό σωματείο, είναι απαγορευτικό να προκηρύξει απεργία». 

Ρίτα Σακελλαρίου από την Ελληνική Λύση 

Το γνωστό και αγαπημένο λαϊκό άσμα της Ρίτας Σακελλαρίου «ιστορία μου, αμαρτία μου, λάθος μου μεγάλο», επικαλέστηκε ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση για να ασκήσει κριτική σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα ότι κομματικοποίησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

ΜέΡΑ25: Πιο αντιδημοκρατικό το μοντέλο

Προχωράτε στην αντικατάσταση του προηγούμενου νόμου “Κλεισθένης 1” με ένα πιο συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό μοντέλο», ανέφερε η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φοβάται τη λαϊκή βούληση. Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στους ΟΤΑ και ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα το καταψηφίσει. 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA