Μενού
  • Α-
  • Α+

Στον «τοίχο» της κατηγορηματικής άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί την προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, προσκρούει η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο διαμονής τους, μετά την απόρριψη και της πρότασης του Μάκη Βορίδη να αποσύρει υπό αυτούς τους δύο όρους το νομοσχέδιο, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία διακομματικής διαμόρφωσης νέου νόμου, που θα μπορεί να ψηφιστεί από τους 200 βουλευτές που απαιτεί το Σύνταγμα για την εφαρμογή του.  

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Ενημερώνουν τα κόμματα Βασίλης Κικίλιας και Σωτήρης Τσιόδρας

Ανέφικτος στόχος οι 200 ψήφοι

Το νομοσχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών αθροίζει 190 θετικές ψήφους από ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, «ΟΧΙ» λένε ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Βορίδης: Έκαστος αναλαμβάνει τις ευθύνες του

Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Βορίδης έψεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για φοβικότητα απέναντι στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, επικρίνοντας την αρνητική του στάση απέναντι στην πρότασή του για την επίτευξη σύγκλισης, επισημαίνοντας πως στο εξής «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του».

Οι 2 προϋποθέσεις που είχε θέσει ο Υπουργός ήταν:

  • Να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στην ψήφο
  • Η ψήφος των απόδημων Ελλήνων να είναι ισότιμη με όλων των εκλογέων και να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα.

«Είχα απευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί, καθώς όλα τα άλλα ζητήματα θα μπορούσαν να συζητηθούν και να συμφωνηθούν, εφόσον βέβαια είχαν συμφωνηθεί αυτές οι δύο στρατηγικές προϋποθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία με την οποία προτείνουν ίδρυση 4 εκλογικών περιφερειών απόδημων, οι οποίοι όμως θα εκλέγονται όχι με κομματικά ψηφοδέλτια και δεν θα λαμβάνεται υπόψη η ψήφος των απόδημων στην διαμόρφωση του συνολικού αποτελέσματος. Υποθέτω ότι στην έκκλησή μου ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αρνητικά. Η αρνητική αυτή απάντηση να προσμετράται η ψήφος απόδημων όπως των υπολοίπων Ελλήνων σημαίνει ότι συνεχίζουμε και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Κατρούγκαλος: Φέρνετε στη Βουλή ήθος τηλεπαραθύρων

Με βολές κατά της ΝΔ και του Υπουργού Εσωτερικών ότι ενδιαφέρονται για το κόμμα και όχι για το εκλογικό δικαίωμα των αποδήμων, απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, εμμένοντας στην πρόταση του κόμματός του ως «βέλτιστη λύση» - παρότι κανένα άλλο κόμμα δεν τη στηρίζει - υπό το επιχείρημα ότι δεν μπορεί η αστάθμητη ψήφος να μετράει το ίδιο με αυτή των εκλογέων του εσωτερικού, ενώ παράλληλα διαφυλάσσει την εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Συζητούμε ένα νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή το ύφος και το ήθος των τηλεπαραθύρων. Συμβαδίζει με τη συνολική υποκρισία που δείχνει η ΝΔ το τελευταίο διάστημα. Συνεχίζεται να παίζετε τα κομματικά σας παιχνίδια με τους ομογενείς», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση υποκρισία.

ΚΙΝΑΛ: Φιάσκο που χρεώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ

Για φιάσκο μίλησε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, το οποίο χρέωσε ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι η φοβικότητά του και η υποκρισία του έχει ως «θύματα» τους απόδημους. «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να υποτιμήσει βάναυσα, με επιχειρήματα έωλα, τη νοημοσύνη των Ελλήνων του εσωτερικού και εξωτερικού. Γιατί όσο κι αν προσπαθείτε να καβαλήσετε το κύμα, σας έχει καταπιεί ήδη ο βυθός», είπε, ενώ

βάλλοντας και κατά της κυβέρνησης, έκανε λόγο για «παιχνίδι εντυπώσεων». Δήλωσε, δε, για άλλη μία φορά το καθαρό «ΝΑΙ» του ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο.

Νωρίτερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, είχε εγκαλέσει τον Μάκη Βορίδη, γιατί παρά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατέθεσε έναν ολοκληρωμένο νόμο που θα προβλέπει και επιστολική ψήφο, καθώς και δημιουργία περιφερειών εξωτερικού με την ψήφο των αποδήμων να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα.  

Γκιόκας (ΚΚΕ): Πολιτικός τυχοδιωκτισμός

«Πολιτικό τυχοδιωκτισμό» σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα καταλόγισε ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ, κατηγορώντας αμφότερους ότι αντιμετωπίζουν τους Έλληνες του εξωτερικού ως «κουκιά» και παίζουν παιχνίδια στις πλάτες τους για ψηφοθηρικούς λόγους. Επέμεινε, δε, στα κριτήρια που προβλέπονται στον υφιστάμενο νόμο, προκειμένου να αποδεικνύεται ο πραγματικός δεσμός των εκλογέων του εξωτερικού με τη χώρα μας και άρα να διευκολύνονται μόνο όσοι θα υποστούν τις συνέπειες της ψήφου τους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Απολύτως ξεκάθαρα υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Ελληνική Λύση δια στόματος του Κωνσταντίνου Χήτα, σημειώνοντας «Όλοι οι Έλληνες της διασποράς πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου όπου κι αν βρίσκονται». Για επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και εργαλειοποίηση των αποδήμων κατά το δοκούν, κατηγόρησε αμφότερους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25, υποστηρίζοντας ότι φοβούνται την ψήφο τους και ιδίως αυτή της γενιάς του brain drain. 

Το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί αύριο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA