Μενού
  • Α-
  • Α+

Με το βλέμμα στραμμένο στην επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί διπλωματικός πυρετός καθώς υπάρχει ανησυχία πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επιχειρήσει να πάρει την άτυπη ρεβάνς για τις απαντήσεις που του έδωσε ο Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα. Πληροφορίες από την τουρκική πλευρά αναφέρουν ότι ο κ. Τσαβούσογλου θα προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη και θα μεταβεί στην Κομοτηνή συνοδεία εκατοντάδων Τούρκων δημοσιογράφων σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει επικοινωνιακά την επίσκεψή του στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Διαβάστε ακόμη: Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. σε Θράκη και Αθήνα για την επίσκεψή του

Το πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ακόμη επισήμως ανακοινωθεί, όμως θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός από μέλη της Μουσουλμανικής μειονότητας και στο Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή, όπως συνηθίζεται εδώ και χρόνια στις επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στην Ελλάδα. Το γεγονός πως η επίσκεψη στη Θράκη βαφτίζεται «ιδιωτική» γίνεται προφανώς για να τηρηθούν κάποια διπλωματικά προσχήματα, αν και πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν πως υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές να κυλήσει με έναν ομαλό τρόπο αυτή η επίσκεψη. Άλλωστε βασικό αντικείμενο στη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών θα είναι η προετοιμασία της συνάντησης των δυο ηγετών, Μητσοτάκη κι Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ. «Η επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στην Θράκη είναι μια ιδιωτική επίσκεψη. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα που δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις», είπε χθες η κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. «Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, ούτε τίποτα να φοβηθούμε σε σχέση με την μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες». Χθες στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νταβίντ Σασόλι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και στα γεγονότα του Έβρου, λέγοντας πως «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και ότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται πρόσφυγες και μετανάστες ως πιόνια σε ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι». 

Την ώρα που πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας με την Ουάσινκτον, η Άγκυρα εισέπραξε διπλό ηχηρό «οχι» η Άγκυρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Σλοβακία, με τις δύο χώρες να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από προγραμματισμένη άσκηση, καθώς οι Τούρκοι είχαν συμπεριλάβει και το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου. Είχε προηγηθεί διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στην Σλοβακία για την προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανίσει ως αυτόνομο κράτος τα κατεχόμενα. Στην άσκηση ωστόσο, παραμένουν οι στενοί σύμμαχοι της Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Κατάρ. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην προχωρήσει στην θετική ατζέντα με την Τουρκία, όσο η Άγκυρα εμμένει στην λύση των δύο κρατών και στον εποικισμό της Αμμοχώστου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA