Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα ευελπιστούμε ότι εμπίπτει στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Και για τον λόγο αυτό καταρχήν αντιμετωπίζεται θετικά.

Του Ανδρέα Λοβέρδου, Τομεάρχη Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής  

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στη Θράκη που έχει ιδιωτικό χαρακτήρα, είναι σαφές ότι τέτοιου είδους επισκέψεις δεν απαγορεύονται σε μία δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα. Μένει όμως να δούμε εάν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πράγματι θα κινηθεί εντός των ορίων που διαγράφει μία τέτοιου είδους επίσκεψη ή εάν θα αποπειραθεί να θέσει ανάλογο ζήτημα με εκείνο που έθεσε κατά τις κοινές δηλώσεις Τσαβούσογλου - Δένδια πριν από περίπου έναν μήνα στην Τουρκία, οπότε όμως και έλαβε τις δέουσες απαντήσεις από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Το δεδομένο, πάντως, είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και αυτό αποτελεί και την επίσημη θέση του ελληνικού κράτους. 

Εκτιμήσεις για το εάν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα θελήσει να πάρει τη ρεβάνς για τη δημόσια σύγκρουσή του με τον Νίκο Δένδια τον περασμένο Απρίλιο δεν είναι φρόνιμο κάποιος να επιχειρήσει. Ωστόσο, με δεδομένη τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα μπορούσε κάποιος να σκεφθεί ότι οι τόνοι από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πρέπει να κρατηθούν χαμηλά αφού οι συνέπειες της επιθετικής πολιτικής για την ίδια μόνο αμελητέες δεν είναι.

Στο σημείο αυτό κρίνω σκόπιμο να υπενθυμίσω ότι η Τουρκία το 2020 δεν ήταν απλώς προκλητική, ήταν επιθετική. Επειδή όμως σήμερα το πρόβλημά της είναι πρωτίστως οι ΗΠΑ εκτιμώ ότι έως τη λήξη των δύο Συνόδων ΕΕ και ΝΑΤΟ η Τουρκία δεν πρόκειται να κλιμακώσει τις επιθετικές της ενέργειες. 

Επί προεδρίας Τραμπ ο Ερντογάν διαμόρφωσε έναν άξονα με την Μόσχα και την Τεχεράνη που σήμερα με τον Μπάιντεν του δημιουργεί πολλά προβλήματα. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή η Τουρκία επιμένει στην προσπάθεια να εκπέμψει μηνύματα διαλλακτικότητας επί του παρόντος δεν πρόκειται να δούμε επιθετικές συμπεριφορές αντίστοιχες με εκείνες του 2020. 

Επιλογικά, ωστόσο, επισημαίνω ότι η συγκυρία που μόλις περιέγραψα δεν μεταφράζεται σε εγκατάλειψη από πλευράς Τουρκίας των στόχων της και σε αλλαγή των πρακτικών της μακροπρόθεσμα και ότι μία παρέμβαση δημόσιας διπλωματίας δεν ισοδυναμεί με οριστική επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία. Προφανώς! Με δεδομένο ότι η τοποθέτηση Δένδια στην Τουρκία ήταν προετοιμασμένη, εκτιμώ ότι η Ελλάδα είναι επίσης και για την επίσκεψη Τσαβούσογλου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA