Μενού
  • Α-
  • Α+

Σήμερα αναμένεται να κλειδώσει και τυπικά το ραντεβού των δυο ηγετών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις 14 Ιουνίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το πρώτο ύστερα από ενάμισι χρόνο και μετά από ένα πάρα πολύ δύσκολο 18μηνο στη σχέση των δυο χωρών που ξεκίνησε από τα γεγονότα του Έβρου και έφτασε μέχρι την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των κυρίων Δένδια και Τσαβούσογλου στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη: Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Η θερμή αγκαλιά με Δένδια πριν την επίσημη συνάντησή τους

Στη συνάντηση που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να μεταφέρει την πρόσκληση Ερντογάν για συνάντηση με την Αθήνα να θεωρεί πως έχουν γίνει η απαραίτητη αποκλιμάκωση στο πεδίο ώστε να δικαιολογείται το τετ-α-τετ των δυο ανδρών. Το ερώτημα βέβαια παραμένει για το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης αφού κανένα σημείο σύγκλισης δεν έχει μέχρι στιγμής βρεθεί μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρας ούτε στις διερευνητικές επαφές, ούτε στις συναντήσεις των δυο Πρωθυπουργών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του reader.gr σήμερα ο κ. Δένδιας θα θέσει στον Τούρκο ομόλογό του μια σειρά ζητημάτων ξεκινώντας από το παράνομο τουρκολιβυκό μνηνόνιο, ενώ θα επεκταθεί στις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, στις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά, στα ζητήματα του προσφυγικού αλλά και στο ζήτημα του Τουρκικού casus belli.

Η Αθήνα περιμένει πως η Άγκυρα θα θέσει θέμα Γκιουλενιστών, αλλά και θέματα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ενώ είναι σαφές πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα αναφερθεί ακόμη μια φορά στο θέμα της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Η χθεσινή του εμφάνιση άλλωστε, έδωσε μια πρώτη γεύση των προθέσεων της Τουρκικής πλευράς για τον τρόπο με τον οποίο προσέρχεται η τουρκική διπλωματία στη συζήτηση με την Αθήνα.

Από το πρωί χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέβασε στο twitter φωτογραφίες από την επίσκεψή του στη Θράκη και σε κάθε περιγραφή έκανε λόγο για “Τουρκική μειονότητα, ενώ αποκάλεσε και “Τουρκικό” το μειονοτικό σχολείο που επισκέφτηκε. Οι αναρτήσεις είναι δηλωτικές των προθέσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις σημερινές συναντήσεις που θα έχει με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα και με ανακοίνωσή του ζητά από την Τουρκία να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης. «Η Ελλάδα (...) εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, συμπληρώνοντας πως «η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους».

Το γεγονός ότι ο κ. Τσαβούσογλου επέλεξε να ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Θράκη (ενώ στο παρελθόν τα ταξίδια των Τούρκων αξιωματούχων ξεκινούσαν από την Αθήνα και κατέληγαν σε Ξάνθη ή Κομοτηνή) μεταφράζεται από την Αθήνα ως μια κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση περί Μουσουλμανικής μειονότητας ήταν αυτή που άναψε το φυτίλι και ξέσπασε ο διπλωματικός καβγάς μεταξύ Δένδια -Τσαβούσογλου στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου. Η συζήτηση του κ. Τσαβούσογλου με τον Π\πρωθυπουργό θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10.15 ενώ στις 11.00 οι δυο υπουργοί θα συναντηθούν στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι κοινές δηλώσεις προβλέπεται να ξεκινήσουν στις 13.15 ενώ αμέσως μετά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει για την Άγκυρα για τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA