Μενού
  • Α-
  • Α+

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δομείται πάνω σε θέματα ισότητας των φύλων και εμπράγματης στήριξης της οικογένειας. Άλλωστε, το κράτος οφείλει να ακούει τις ανάγκες της κοινωνίας, όπως είναι η ανάγκη για μια ισορροπημένη επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. 

Η οικογένεια αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινωνίας και του κάθε κράτους. Γι’ αυτό και το τελευταίο οφείλει να παρεμβαίνει νομοθετικά, τόσο προληπτικά όσο και διορθωτικά, για να την προστατεύει. 

Ιδιαίτερη πρόκληση αποτελεί στις μέρες μας η καταπολέμηση των διακρίσεων που κατά καιρούς επιχειρούνται με βάση το φύλο στις προσλήψεις και τις απολύσεις. Πολλές είναι οι νέες γυναίκες που διστάζουν μπροστά στη σκέψη της μητρότητας καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μη ομαλής επανένταξης στην αγορά εργασίας αλλά και η ανησυχία της μετέπειτα ανατροφής των παιδιών. 

Η καθιέρωση αντίστοιχων αδειών και δικαιωμάτων για τον νέο πατέρα, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπονομεύεται η μητρότητα και οι άδειες που τη συνοδεύουν να μην αποτελούν αντικίνητρο για την πρόσληψη των γυναικών και την παραμονή τους στην εργασία. Η άδεια πατρότητας λαμβάνει, κατά τον τρόπο αυτό, για πρώτη φορά ουσιαστικό χαρακτήρα. Επίσης, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο κατοχυρώνει δικαιώματα για τους εργαζόμενους που γίνονται πατέρες, όπως η άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων ημερών μετ’ αποδοχών έναντι των δύο που ισχύει σήμερα και ο νέος πατέρας προστατεύεται και κατά της απόλυσης για έξι μήνες από τη γέννηση του κάθε τέκνου.

Καταβάλλεται, έτσι, μια προσπάθεια να μπορούν συμμετέχουν και οι δύο γονείς ισόρροπα στην ανατροφή των παιδιών τους. Θεσπίζεται για πρώτη φορά γονική άδεια δύο μηνών και για τους δύο γονείς, με αποδοχές οι οποίες θα καταβάλλονται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού η οποία μπορεί να χορηγηθεί μέχρι το παιδί να γίνει οκτώ ετών. Αυτό είναι κίνητρο που θα έχουν και οι δύο γονείς, και όχι μόνο οι μητέρες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. 

Η επέκταση τόσο της άδειας λοχείας εννέα εβδομάδων μετά τη γέννα όσο και της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας έξι μηνών στην υιοθεσία τέκνου αποδεικνύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να εξαλειφθούν οι όποιες διακρίσεις και να δοθεί ουσιαστική έμφαση στην στήριξη του θεσμού της οικογένειας, της μητρότητας και της πατρότητας.

Με τη βοήθεια της τηλεργασίας, του ευέλικτου ωραρίου και της μερικής απασχόλησης για γονείς και φροντιστές παρέχεται το δικαίωμα ειδικών ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών ηλικίας έως και δώδεκα ετών, πράγμα απόλυτα αναγκαίο στην εποχή μας. Πρόκειται για μια μορφή διευθέτησης χρόνου εργασίας που αποτελεί αρωγό στην ανατροφή των παιδιών όταν εργάζονται και οι δύο γονείς. 

Τέλος, η άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που ίσχυε ήδη στον δημόσιο τομέα επεκτείνεται και στον ιδιωτικό με επτά ημέρες μετ’ αποδοχών. Η νομοθετική πρόβλεψη του δικαιώματος απουσίας λόγω ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα για δύο φορές το χρόνο στηρίζει έμπρακτα την οικογένεια, η διεύρυνση της οποίας είναι ένας από τους καταλυτικούς παράγοντες κατά του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα μας. 

Οι γονείς που θα κάνουν χρήση των δικαιωμάτων αυτών μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς ότι δεν θα απολυθούν. Πρόκειται για μέτρα που στηρίζουν απευθείας τους εργαζομένους και ρυθμίσεις που συμβάλλουν στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, αίρουν τα αντικίνητρα για προσλήψεις γυναικών και συμβάλλουν στη συμφιλίωση και την ισορροπία προσωπικής–οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Η ελληνική αγορά εργασίας οφείλει να αλλάξει τρόπο σκέψης και να βελτιώσει τον τρόπο διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού. Αποτελεσματικός εργαζόμενος είναι ο ασφαλής εργαζόμενος, αυτός που αισθάνεται ότι η επιχείρηση σέβεται τον ίδιο, τα δικαιώματά του και τις ελευθερίες του. Ο ασφαλής εργαζόμενος είναι και παραγωγικός εργαζόμενος. Και το εργασιακό νομοσχέδιο  οδηγεί σε μια πιο αρμονική συνύπαρξή της εργασίας με την οικογένεια.

* Η Μαρία Κεφάλα είναι βουλευτής της ΝΔ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA