Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τάσσονται σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Είναι άξιο αναφοράς πως στην ερώτηση «Θα κάνετε το εμβόλιο για τον κορονοϊό;» το ποσοστό εκείνων που προτίθενται να εμβολιαστούν έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Αναλυτικά, το 69% του δείγματος απάντησε ότι θα εμβολιαστεί έναντι 37% την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για το Νοέμβριο του 2020 ήταν 37%, 40% τον Δεκέμβριο του 2020, 49% τον Ιανουάριο του 2021, 56% τον Φεβρουάριο, 57% τον Μάρτιο και 65% τον Απρίλιο. 

Διαβάστε ακόμα: Δημοσκόπηση PULSE: Προβάδισμα της ΝΔ κατά 14 μονάδες - Καταλλήλοτερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Αντίστοιχα, μειώθηκε κατά πολύ το ποσοστό των «αρνητών», καθώς αυτοί που δήλωναν κατηγορηματικά ότι δε θα κάνουν το εμβόλιο από το 16% το Νοέμβριο του 2020 υποχώρησαν στο 6% τον Μάιο του 2021. 

Στην ερώτηση αν θα κάνουν το εμβόλιο, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού απάντησαν θετικά σε ποσοστό 97% και όσοι δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους απάντησαν αρνητικά σε ποσοστό 50% και θετικά σε 47%.  

Σχετικά με το πότε θα λάβουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όσοι έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, το 81% απάντησε «το συντομότερο», ένα ποσοστό 14% δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί «μετά από 2-3 μήνες» και μόλις το 5% είπε «αρκετά αργότερα». Σχετικά με εκείνους που δεν έχουν κλείσει ακόμα ραντεβού, το 31% σημείωσε ότι δε θα το κάνει «ποτέ», το 22% «αρκετά αργότερα», το 21% «το συντομότερο» το 20% «μετά από 2-3 μήνες» και το 6% «δεν γνωρίζω-δεν απαντώ». 

Αξιολόγηση εμβολιασμών

Απαντώντας στην ερώτηση πώς θα αξιολογούσατε την πορεία και την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, το 63% του δείγματος απάντησε θετικά και μόλις 26% αρνητικά. Ειδικά, αυτοί που έχουν λάβει ήδη κάποια δόση του εμβολίου, την αποτιμούν θετικά σε ποσοστό 80%. 

Σε επίπεδο οργάνωσης και διαδικασίας των εμβολιασμών, το 66% των ερωτηθέντων την κρίνει θετικά έναντι 24% αυτών που έχουν αρνητική άποψη. 

Μεταλλάξεις 

Την ίδια ώρα, αποτυπώνεται έντονα η ανησυχία των πολιτών για τις μεταλλάξεις, με το 49% να δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ» και «αρκετά» έναντι 19% που αναφέρει ότι ανησυχεί «λίγο» και «ελάχιστα έως καθόλου».

Μάλιστα, αυτοί που εκφράζουν τον προβληματισμό τους είναι σε ποσοστό 63% όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο (μια ή και τις δύο δόσεις) και σε ποσοστό 60% όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού. Στον αντίποδα, το 40% αυτών που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν για τις μεταλλάξεις. 

Self test

Σε ερώτηση σχετικά με τα self test και κατά πόσο υποχρεούνται να κάνουν τον εβδομαδιαίο έλεγχο, το 51% απάντησε «όχι» και το 37% «ναι». 

Υποχρέωση για διενέργεια self test κάθε εβδομάδα έχουν σε ποσοστό 81% οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, 74% στον ιδιωτικό τομέα και 40% οι ελεύθεροι επαγγελματίες.  Από τη δημοσκόπηση, συνάγεται επίσης το συμπέρασμα ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία (94%) όσοι έχουν υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο κάθε εβδομάδα, τον κάνουν σε αντίθεση με αυτούς που δεν έχουν υποχρέωση και το κάνουν σε ποσοστό μόλις 16%.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA