Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι κάποιες στιγμές που θολώνει ο νους, κι ενώ είσαι πλασμένος για τα «μεγάλα» και «ωραία», ενώ τα έχεις αγγίξει όλα αυτά και έχεις νιώσει τη λάμψη από το φωτοστέφανο του ήρωα να σου θαμπώνει το βλέμμα, εκεί γυρίζει ανάποδα ο κόσμος σου.

Και ενώ μέχρι τότε έχεις φορτώσει τσουβάλια ανδραγαθήματα στις πλάτες κι η Ιστορία είναι έτοιμη να γονατίσει μπρος σου, εκεί δίνεις μια διαταγή: «Πετάχτε τον Ανδρούτσο από την Ακρόπολη» κι αντί για το επίθετο πίσω από το όνομά σου να ‘ναι, ο ήρωας και το παλικάρι, κονομάς εκείνο που σε ακολουθεί ακόμα και σήμερα, κοντά 200 χρόνια μετά το χαμό σου: Γιάννης Γκούρας, ο φονιάς του Οδυσσέα Ανδρούτσου!

Διαβάστε ακόμα: 25η Μαρτίου: Άλογα και τσολιάδες στους δρόμους της Γλυφάδας - Βίντεο από την παρέλαση των έφιππων

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονήθηκε το βράδυ της 5ης Ιουνίου του 1825. Ο πρώην σύντροφός του, Γιάννης Γκούρας έμαθε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να του δώσει αμνηστία και να τον επαναφέρει στο στράτευμα, ακόμα και σε ηγετική θέση.

Έπειτα από μια αποτυχημένη προσπάθεια να πείσει την κυβέρνηση να τον εκτελέσει για εσχάτη προδοσία, έστειλε αμέσως εντολή να δολοφονηθεί ο Οδυσσέας, με το σύνθημα: «Η τιμή του λαδιού ανέβηκε. Πούλα.» Οι άνθρωποι του Γκούρα μπήκαν στο κελί του Οδυσσέα, στον Ενετικό πύργο της Ακρόπολης, τον χτύπησαν τον βασάνισαν τον έκοψαν με τα μαχαίρια τους και στο τέλος του έστριψαν τα γεννητικά όργανα. Τον αποτελείωσαν στραγγαλίζοντάς τον και πέταξαν το άψυχο κορμί του από τον βράχο της Ακρόπολης για να φανεί ότι σκοτώθηκε προσπαθώντας να αποδράσει.

40 χρόνια μετά, το 1863, ο τότε 21χρονος στρατιώτης, φρουρός στον ενετικό πύργο της Ακρόπολης, Κώστας Καλαντζής, θα διηγηθεί ό,τι πραγματικά έγινε στον δικηγόρο Σπυρίδωνα Φόρτη που θα το καταγράψει. Και μαζί του θα το καταγράψει και η Ιστορία στις μαύρες σελίδες της, που μέχρι τότε είχε καταχωρημένο τον Ανδρούτσο στους «προδότες».

«Με παρασύρανε σ' αυτή τη δουλειά...»

Ο Γκούρας σκοτώθηκε ένα χρόνο μετά, από του Τούρκους στην πολιορκία της Ακρόπολης, λίγα μέτρα από εκεί που μαρτύρησε ο Ανδρούτσος. Μέχρι το θάνατό του δεν σταμάτησε να κλείνεται στον εαυτό του και να ακούγεται να μονολογεί: «με παρασύρανε σ’ αυτή τη δουλειά, με παρασύρανε…». Λέγεται ακόμη, ότι είχε πει λίγες μέρες πριν στη γυναίκα του: «Αν πεθάνω, κοίτα να φυλάξεις την τιμή μου. Τότε ο θεός θα σε σώσει. Σου εύχομαι να απολαύσεις όλα αυτά που σου αφήνω με τη διαθήκη μου. Αν, όμως, φανείς άπιστη και με ξεχάσεις γρήγορα, ο Θεός να σε στείλει αμέσως κοντά μου».

Δεν είχαν περάσει 13 μέρες από το θάνατο του Γκούρα και η σύζυγός του, Ασήμω, αρραβωνιάστηκε με το στρατηγό Νίκο Κριεζιώτη. Τον Ιανουάριο του 1827, κατέρρευσαν από βλήματα κανονιών, δύο κολόνες του Ερεχθείου, όπου βρισκόταν η Ασήμω με άλλες 14 γυναίκες. Η στέγη κατέρρευσε και τη σκότωσε κι αυτή και την οικογένειά της… Αυτό που λένε να πέσει ο ουρανός να με πλακώσει, αν σε απατήσω; Αυτό!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA