Μενού
  • Α-
  • Α+

«Παράθυρο» για την έναρξη μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συζήτησης για τη θεσμοθέτηση επιπλέον μηχανισμών, που θα λειτουργούν εξ αρχής και δια της δικαστικής κρίσης ως «κόφτες» στην προσπάθεια συμμετοχής στις εκλογές κομμάτων τύπου Χρυσής Αυγής, που προσβάλλουν και δεν υπηρετούν το δημοκρατικό πολίτευμα, άνοιξε χθες Τετάρτη στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης κατόπιν πρότασης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Χάρη Καστανίδη και ενώ ψηφιζόταν η τροπολογία «μπλόκο» στην ηγετική εκλογική κάθοδο των καταδικασμένων για εγκληματική οργάνωση Χρυσαυγιτών. 

Διαβάστε ακόμα: Χρυσή Αυγή: Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για το εκλογικό μπλόκο

Αν και ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις, δήλωσε θετικός σε μία συζήτηση για την προώθηση νόμου, σύμφωνα με τον οποίο ο Άρειος Πάγος (πιθανόν το ΣτΕ) θα μπορεί να αξιολογήσει - είτε αυτεπαγγέλτως είτε υπό συγκεκριμένο πλαίσιο -  αν ένα κόμμα συμμορφώνεται με την υποχρέωση του άρθρου 29 παράγραφος 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο: «Έλληνες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

«Ενδεχομένως θα πρέπει να εξεταστεί η ενεργοποίηση του άρθρου αυτού του Συντάγματος. Μας βγάζει από τον χώρο του ποινικού και μας πηγαίνει σε μία δικαστική κρίση ως προς τα ζητήματα αυτά, που θα έκρινε κατά πόσο ένα πολιτικό κόμμα λειτουργεί δημοκρατικά. Εκφράζω προσωπικές απόψεις, δεν είμαι Υπουργός Δικαιοσύνης. Αν υπήρχε αυτή η ρύθμιση θα είχαμε γλιτώσει πολλά από αυτά που περάσαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα με τα φαινόμενα αυτά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, επισημαίνοντας πως κατά τη γνώμη του κάτι τέτοιο δεν συνιστά αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων.

Κατ’ ουσίαν ο Χάρης Καστανίδης και ο Μάκης Βορίδης μιλούν για την ενεργοποίηση της δυνατότητας Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου να κρίνει κατά πόσο αυτό που μέχρι σήμερα αναγράφει κάθε κόμμα στο καταστατικό που καταθέτει στον Άρειο Πάγο, για να συμμετάσχει στις εκλογές ότι «υπηρετεί το δημοκρατικό πολίτευμα» ισχύει ή όχι και στην πράξη, προκειμένου να το εγκρίνει  ή να το αποκλείσει εξ’ αρχής.

«Το Σύνταγμα το λέει. Αλλά κατά πόσο θέλουμε αυτό να το αξιολογεί κάποιος, αυτό που τίθεται σαν στοχασμός και ερωτηματικό είναι, αν είχαμε δώσει στο δικαστήριο τη δυνατότητα να κρίνει αυτή τη συνθήκη, φαινόμενα τύπου Χρυσής Αυγής θα είχαν εμφανιστεί ή θα είχαν αποτραπεί; Εγώ συμφωνώ ότι τέτοιες διατάξεις δεν αφαιρούν πολιτικά δικαιώματα», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας πως μία τέτοια συζήτηση θα ήταν καλό να συμφωνηθεί διακομματικά.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA