Μενού
  • Α-
  • Α+

Το αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όποτε αυτή το κρίνει, διεμήνυσε εκ νέου στην Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτηρίζοντας εντελώς απαράδεκτο το casus belli με το οποίο απειλεί την Ελλάδα η Άγκυρα γι αυτό το ζήτημα. Μιλώντας χθες στη διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης “Regional Growth Conference” ο Νίκος Δένδιας έστρεψε τα βέλη του κατά της Γερμανίας που άφησε την Ελλάδα έξω από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη: Δένδιας κατά Βερολίνου: Είμαστε δυσαρεστημένοι για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη

«Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά σε αυτή τη συνάντηση. Και αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω και εγώ διαμηνύσει στο συνάδελφό μου και νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και σε επίπεδο του Πρωθυπουργού και πρόκειται σύντομα να συναντηθώ με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Γιαν Κούμπιτς, ακριβώς για να του μεταφέρω το ίδιο, παρότι γνωρίζω ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Μάλιστα αργά το βράδυ συνομίλησε με τον κ. Κούμπιτς επαναλαμβάνοντας τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τον αποκλεισμό.

Στην Αθήνα θεωρούν ότι η Γερμανία δεν θέλει να δυσαρεστήσει την Άγκυρα που εξακολουθεί να διαδραματίζει πολύ ισχυρό ρόλο στη Λιβύη, παρά το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τη Λιβύη με τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη. Η Αθήνα είναι όμως σε μειονεκτικότερη θέση απέναντι σε χώρες όπως η Τουρκία ή η Ρωσία και η Αίγυπτος που διαθέτουν ισχυρό αποτύπωμα και επιρροή στο πεδίο κι έχουν χτίσει τα πολιτικά, κοινωνικά και στρατιωτικά τους δίκτυα επιρροής στη Λιβυή. Την ίδια ώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν σε επιστολή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη εξακολουθεί να δηλώνει τη στήριξή του στην Κύπρο ως παράγοντα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ σημειώνει την καταδίκη του στην Τουρκία για το άνοιγμα της Αμμοχώστου και τις άλλες προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο.

«Οι ΗΠΑ κάλεσαν και θα συνεχίσουν να καλούν για να αναστραφεί αυτή η απόφαση της τουρκικής πλευράς και θα αποθαρρύνουν, περαιτέρω προκλητικές ενέργειες», έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενώ την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ζητούν από την Τουρκία να απομακρύνει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 από το έδαφός της, ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις των δυο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.

Σήμερα Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί στην Πρίστινα, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών προγραμματίζεται να έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο Vjosa Osmani-Sadriu, με τον Πρωθυπουργό Albin Kurti, με τον Πρόεδρο της Βουλής Glauk Konjufca και με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Διασποράς Donika Gërvalla-Schwarz. Οι συνομιλίες αναμένεται να εστιάσουν στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και στην οικονομική συνεργασία με έμφαση στην ενέργεια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA