Μενού
  • Α-
  • Α+

Την πίστη του ότι το μεγάλο ρεύμα των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο θα έρθει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου εκφράζει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο reader.gr.

Διαβάστε ακόμη: Θεοχάρης: Οι οιωνοί είναι καλοί για τον τουρισμό

O κ. Θεοχάρης χαρακτηρίζει χρονικό ορόσημο την 28η Ιουνίου, ημερομηνία όπου θα καταρτιστεί ο νέος κατάλογος των ασφαλών προορισμών για τους Βρετανούς πολίτες. Παράλληλα εξηγεί πως οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην επιτάχυνση της ανάκαμψης για τον Ελληνικό Τουρισμό, αφού με βάση τα στοιχεία οι Αμερικανοί εκφράζουν ένα ιδιαίτερα ένθερμο ενδιαφέρον για να έρθουν φέτος στην Ελλάδα.

1. Κύριε Yπουργέ, πόσο αισιόδοξος είστε πως θα πετύχουμε τον στόχο να φτάσουμε στο 50% των εσόδων του 2019 για τη φετινή χρονιά;

Πριν από οποιαδήποτε εκτίμηση για τον αριθμό αφίξεων, πριν από οποιαδήποτε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές κ.λπ., θα πρέπει να έχουμε διασφαλίσει ότι αξιολογούμε ολοκληρωμένα τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Δεν μπορούμε να υποτιμούμε πχ το πώς έχουν μεταβληθεί οι συνήθειες των ταξιδιωτών. Σε ένα θεαματικά μεγάλο ποσοστό οι τουρίστες αφήνουν για την «τελευταία στιγμή», κυριολεκτικά, την απόφαση για το πότε θα κλείσουν εισιτήρια και θα κάνουν κράτηση καταλύματος. Ταυτόχρονα, το κοινό αναζητά πρωτίστως την ασφάλεια.

Η τακτική του «last minute» και η προτεραιότητα στην προστασία της υγείας, είναι αυτομάτως δύο εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι αλλάζουν άρδην τον τουρισμό όπως τον γνωρίζαμε έως το 2019. Και ήδη από το 2020, με το απολύτως επιτυχές -από την άποψη της υγειονομικής ασφάλειας, πρώτα από όλα- άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού, διαπιστώσαμε την ανάγκη των ταξιδιωτών για ξεχωριστές εμπειρίες. Επομένως, αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι το πώς το «brand» της Ελλάδας θα γίνει ταυτόσημο με μια ποιοτικώς ανώτερη και ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία. Η ποιότητα είναι αυτή που θα μας αποφέρει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα κέρδη, όχι η ποσότητα. 

2. Υπάρχει κάποια αγορά, κάποια χώρα προέλευσης τουριστών, για την οποία πιστεύετε πως θα δημιουργήσει ρεύμα αφίξεων στην Ελλάδα το 2021;

Θα έλεγα ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην επιτάχυνση της ανάκαμψης για τον Ελληνικό Τουρισμό. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως φτάνουν σε εμάς από τον αριθμό των κρατήσεων και τις εκτιμήσεις των πρακτόρων, tour operator κ.λπ. οι Αμερικανοί τουρίστες φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερα ένθερμο ενδιαφέρον για να έρθουν φέτος στην Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε, οι ΗΠΑ είναι μια τεράστια αγορά, με πολύ μεγάλο ειδικό βάρος ως προς τη διαμόρφωση παγκόσμιων τάσεων. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι οι Αμερικανοί ανυπομονούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας, εκδηλώνοντας μια διάθεση πολύ πιο έντονη, ακόμη και από ότι το 2019.

Και αυτή δεν είναι απλώς μια αίσθηση, αλλά αποτυπώνεται σε χειροπιαστά στοιχεία, καθώς και σε δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ. Σχεδόν καθημερινά γίνονται αναφορές στην Ελλάδα, από media μεγάλου κύρους και υψηλής αναγνωσιμότητας, όπως ο Forbes, το Bloomberg, η Wall Street Journal κ.λπ. Επιπλέον, έχουμε φροντίσει να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση, χάρη στη διευρυμένη συνεργασία μας με τις τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ. American, United και Delta Airlines έχουν πυκνώσει τα δρομολόγιά τους προς την Ελλάδα, με περισσότερες απευθείας πτήσεις και από περισσότερα αμερικανικά αεροδρόμια.

3. Τι συμβαίνει με τη Μ. Βρετανία; Πότε πιστεύετε θα μπούμε στην πράσινη λίστα;

Η Βρετανία εξελίσσεται σε μια εντελώς ιδιότυπη περίπτωση, με απρόβλεπτες αντιδράσεις. Και το επισημαίνω αυτό ως διαπίστωση μιας γενικότερης πολιτικής εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα. Είδαμε πριν από λίγες ημέρες ότι η Πορτογαλία μεταφέρθηκε  από την «πράσινη» στην «πορτοκαλί» ζώνη, γεγονός που προκάλεσε τεράστια αναστάτωση τους Βρετανούς που ταξίδευαν ήδη ή σκόπευαν να ταξιδέψουν στη συγκεκριμένη χώρα. Είναι προφανές ότι οι Βρετανικές αρχές εφαρμόζουν τα πλέον αυστηρά κριτήρια, επειδή ανησυχούν για τις μεταλλάξεις. 

Παρόλ' αυτά, αισιοδοξούμε διότι: α) Το ενδιαφέρον των Βρετανών τουριστών για διακοπές στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν παραμένει ζωηρό, β) η Ελληνική Κυβέρνηση συνεργάζεται με τη βρετανική για τη συνεχή επικαιροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων και γ) το επόμενο χρονικό ορόσημο είναι η 28η Ιουνίου, όταν και θα καταρτιστεί ο καινούργιος κατάλογος των ασφαλών προορισμών για τους Βρετανούς πολίτες. Θέλω να πιστεύω ότι θα δούμε το μεγάλο ρεύμα των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην κορύφωση της θερινής περιόδου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι πολλοί Βρετανοί ήδη ταξιδεύουν, παρά τους περιορισμούς τους οποίους θέτει η κυβέρνηση της χώρας τους. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μια αναπόφευκτη και εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη αναθεώρηση και χαλάρωση των μέτρων, όπως περίπου συνέβη και με το lockdown.

4. Θα τηρηθούν πιστεύετε τα χρονοδιαγράμματα για το πράσινο πιστοποιητικό; Θα το υιοθετήσουν όλες οι χώρες της ΕΕ;

Θεωρώ ότι από την 1η Ιουλίου τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συντριπτική τους πλειονότητα αν όχι όλα, θα έχουν υιοθετήσει το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό. Αυτό επιτάσσει η λογική. Και το Πιστοποιητικό, όπως το οραματίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ακριβώς αυτό: Ένας απλός, ορθολογικός και αποτελεσματικός τρόπος διασφάλισης της υγειονομικής προστασίας των ταξιδιωτών από χώρα σε χώρα. Είμαι πολύ υπερήφανος που η Ελλάδα έδειξε το δρόμο και πρωτοπορεί στην εφαρμογή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Έως την 1η Ιουλίου, κάθε Ευρωπαίος με ανοσία -είτε χάρη σε εμβολιασμό, είτε λόγω προηγούμενης νόσησης, είτε με αρνητικό τεστ- θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει ελεύθερα, γεγονός κομβικής σημασίας για την επιτάχυνση της πλήρους επανεκκίνησης του διεθνούς τουρισμού.

4. Πού βρισκόμαστε με τη Ρωσία; Θεωρείτε πως οι ρωσικές αρχές συνδέουν τις πτήσεις στην Ελλάδα με την αγορά του Ρωσικού εμβολίου Sputnik;  

Με τη Ρωσία έχουμε αναπτύξει σχέσης φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κάτι που επισφραγίστηκε με την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Μόσχα. Όπως γνωρίζετε, από την 1η Ιουνίου οι ρωσικές αρχές ενθαρρύνουν την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα, εγκρίνοντας την αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Πιστεύω οτι με τακτικά δρομολόγια αλλά και πτήσεις τσάρτερ, οι Ρώσοι τουρίστες σταδιακά θα δημιουργήσουν ένα ρεύμα δυναμικό. Ως προς το εάν η ρωσική πλευρά συναρτά την απελευθέρωση των ταξιδιών με την προμήθεια εμβολίων, αυτό είναι ζήτημα που αφορά στις συναλλαγές Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, ως ελληνική κυβέρνηση, διαμηνύσαμε από την πρώτη στιγμή ότι οι Ρώσοι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με Sputnik είναι ευπρόσδεκτοι στην πατρίδα μας.

5. Υπάρχουν σκέψεις για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού; Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» θα ισχύσει και φέτος;  

Φυσικά και στηρίζουμε τον εσωτερικό τουρισμό. Πέρυσι, προσέφερε μιας ζωτικής σημασίας ενίσχυση σε εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου. Εφέτος προχωρούμε ακόμη πιο δυναμικά, με περισσότερες επιλογές. Από φέτος οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα εξαργύρωσης των voucher ακόμη και στην περίπτωση διαμονής μικρότερης των 4 διανυκτερεύσεων. Επίσης, αυξάνουμε σημαντικά το ποσοστό της επιδότησης για τη διαμονή: Για 2 ή 3 διανυκτερεύσεις επιδοτείται το σύνολο του κόστους (ως το ανώτατο ποσό των 40 ευρώ κατ’ άτομο ανά ημέρα). Στην περίπτωση 4 διανυκτερεύσεων, η επιδότηση φτάνει στο 80% της συνολικής δαπάνης, με ανώτατο ποσό τα 30 ευρώ κατ’ άτομο ανά ημέρα. Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» είναι ακριβώς ό,τι εννοεί ο τίτλος του, ένα πρόγραμμα ανοιχτό σε όλους, ευέλικτο και χωρίς απολύτως κανένα προηγούμενο ως προς το μέγεθος της κρατικής υποστήριξης.

6. Στις 4 Ιουνίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 66ης Συνάντησης της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη. Εκτός των άλλων, είδαμε την επανεκλογή της χώρας ως Προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Τι σημαίνει αυτό για εσάς και ποια είναι τα συμπεράσματά σας από τη Συνάντηση;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού δεν ήταν ποτέ πιο στενά συνδεδεμένος με την Ελλάδα. Η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας από την Ελληνική Κυβέρνηση, το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού πέρσι το καλοκαίρι, οι μέθοδοι που αναπτύξαμε για την υγειονομική ασφάλεια των τουριστών κ.λπ, έχουν φέρει την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων. Και αυτό αναγνωρίζεται από τον ΠΟΤ, όπως και από άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Απόρροια του αναβαθμισμένου κύρους της χώρας μας είναι η επιλογή της Αθήνας για τη διοργάνωση της 66ης Συνάντησης του ΠΟΤ. Τώρα ως προς την επανεκλογή μας είναι μια πολύ μεγάλη τιμή για εμένα. Μέσω της εμπιστοσύνης την οποίαν δείχνουν τα μέλη στο πρόσωπό μου, τιμάται η Ελλάδα. Επιβραβεύονται οι σκληρές προσπάθειες όλων όσοι δουλεύουμε στον κλάδο του τουρισμού, τα μέτρα που πήραμε, οι ιδέες που προτείναμε, οι πρωτοβουλίες που αναπτύξαμε εν μέσω της χειρότερης κρίσης που γνώρισε ποτέ ο τουριστικός τομέας. Επιδιώκοντας πάντα να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο -αλλά με πρωταγωνίστρια την πατρίδα μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA