Μενού
  • Α-
  • Α+

Την αποστολή και εμβολίων mRNA και συγκεκριμένα αυτό που αναπτύσσουν οι Pfizer-Biontech κατά του κορονοϊού, στα νησιά ώστε να τονωθεί η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 25-29 ετών - Tεράστια ζήτηση για ραντεβού

«Σπρώχνουμε πολύ το κομμάτι της "Γαλάζιας Ελευθερίας" και στέλνουμε και εμβόλια Pfizer στα νησιά έτσι ώστε να τονώσουμε την επιχείρηση αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και ονομαστικά σε κάποια από αυτά τα νησιά, όπως είναι η Αίγινα, η Νάξος, η Κέρκυρα, η Πάρος, η Χίος, η Κως, η Σύρος, η Θάσος και η Λευκάδα. Υπενθυμίζεται ότι ως επί το πλείστον στα νησιά οι εμβολιασμοί γίνονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Προνόμια των εμβολιασμένων

Ο Βασίλης Κικίλιας ακόμα μίλησε για τη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, κάτι τέτοιο θα συμβεί από τη στιγμή που θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες, εξηγώντας ότι θα πρόκειται για «επιβράβευση και διευκόλυνση όσων έχουν εμβολιαστεί.

«Είναι θεμιτό και λογικό να μπορούν να υπάρχουν κίνητρα και για τις πιο νεαρές ηλικίες των συμπολιτών μας. Αυτό θα γίνει όταν θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ενήλικες να επιλέγουν εμβόλιο. Δεν πρόκειται για την τιμωρία των υπολοίπων, αλλά για την δυνατότητα επιβράβευση όσων έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Επιπλέον ο υπουργός Υγείας  εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι επισημαίνοντας ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών το επίπεδο του εμβολιασμού αγγίζει πλέον το 70%. «Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά ακόμα και αυτές οι ηλικίες ανεβαίνουν. Είμαστε καλύτερα από τον στόχο στην επιχείρηση "Ελευθερία"» πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ενδεχόμενο τέταρτου κύματος

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, αφού όπως είπε, «η κοινωνία θα σπρώξει τους ανθρώπους που είναι πιο διστακτικοί να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους». Μάλιστα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή μελετώνται οι πρωτοβουλίες που θα πάρει η πολιτεία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας επεσήμανε δίνοντας και αριθμούς πως το πρόγραμμα Ελευθερία πάει πολύ καλά, καθώς εκτός από το άνοιγμα για ραντεβού σε όλες τις ηλικίες, σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί και ο εμβολιασμός κατ' οίκον ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός προσφύγων στα ΚΥΤ.

«Οδεύουμε προς καλύτερες καταστάσεις από αυτές που έχουμε βιώσει. Δεν φτάσαμε εδώ πέρα επειδή προτρέχαμε και δηλώναμε μελλοντικά πράγματα. Αλλά φτάσαμε εδώ πέρα επειδή υπήρχε οργάνωση και πρόληψη»

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18-24

Ακόμα εξήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια των πολιτών ηλικίας 18-24.

Τρίτη δόση εμβολίου και εμβολιασμός παιδιών

Ο υπουργός ρωτήθηκε για τον εμβολιασμό των παιδιών μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), το εμβόλιο της Pfizer/Biontech ενάντια στον κορονοϊό  για χορήγηση σε παιδιά από 12 έως 15 ετών. Ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως «δεν προτρέχουμε» παραπέμποντας στις αποφάσεις του ΕΜΑ.

Παρόμοια απάντηση έδωσε ο υπουργός Υγείας και για το ενδεχόμενο ενισχυτικής δόσης αναφέροντας ότι «οι ειδικοί μιλούν για 9-12 μήνες, είμαστε έτοιμοι ως μηχανισμός αλλά δεν προτρέχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA