Μενού
  • Α-
  • Α+

Την εκτίμηση ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα υπάρξει κάποια διαφορά σε επίπεδο διευκολύνσεων ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους πολίτες έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συζητώντας με τη δημοσιογράφο του CNBC Μεγκ Τίρελ, τον διευθυντή της Eurasia Ιαν Μπρέμνερ και τον πρόεδρο της Moderna Νούμπαρ Αφεγιάν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Eurasia Group.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Σύντομα θα γίνει η συζήτηση για τις διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε ακόμα εκεί» ως προς τη συζήτηση για το αν οι εμβολιασμένοι πολίτες θα πρέπει να έχουν περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με όσους ενσυνείδητα δεν έχουν εμβολιαστεί. «Θα ανοίξουμε όλες τις ηλικιακές ομάδες τις επόμενες εβδομάδες. Όταν δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να είναι εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού, τότε θα συζητήσουμε για διευκολύνσεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η πραγματική πρόκληση δεν είναι το καλοκαίρι που μπορούμε να κάνουμε αρκετές δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο. Όταν έρθει ο χειμώνας και μετακινούμαστε προς τους εσωτερικούς χώρους, τότε θα είναι το ενδιαφέρον ερώτημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.Ο πρωθυπουργός ακόμα εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξουν εστιατόρια που θα δέχονται πολίτες που είναι εμβολιασμένοι και, έτσι, μπορεί και οι ίδιοι οι πολίτες να βρεθούν προ ενός καθεστώτος που θα έχουν περισσότερες ελευθερίες ως εμβολιασμένοι εν σχέσει με τους συνειδητά μη εμβολιασμένους.

Υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ περίπου 360 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 5 ήταν εμβολιασμένοι. «Είναι πολύ σαφές τι συμβαίνει, είναι άνθρωποι που είχαν το δικαίωμα να κάνουν εμβόλιο και δεν το έκαναν. Ειδικά οι μεγαλύτεροι άνθρωποι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, γιατί μπορεί να αρρωστήσουν και να πεθάνουν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ακόμα ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. «Και αν δεν είναι κανονιστική, ο ιδιωτικός τομέας θα το ρυθμίσει», προσέθεσε.

Θα ανοίξουμε με ασφάλεια

Απαντώντας για το σχέδιο για τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «το σχέδιο μας είναι να ανοίξουμε με ασφάλεια. Δεν θα διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια τουριστών και των πολιτών». «Φέτος θα χρησιμοποιήσουμε αυτό που ήταν η Ελληνική πρόταση, το ψηφιακό πιστοποιητικό, για να διευκολύνουμε τα ταξίδια εντός της ΕΕ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε επιπρόσθετα εργαλεία. Πέρυσι χρησιμοποιήσαμε έναν ειδικό αλγόριθμο για στοχευμένα τεστ και φέτος χρησιμοποιήσαμε τα self-test τους τελευταίους δύο μήνες. Τα διανείμαμε δωρεάν για δύο μήνες. Βρήκαμε πολλούς ασυμπτωματικούς μέσω των τεστ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν. Θέλουμε να έρθουν στην Ελλάδα με ασφάλεια. Έχουμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα έτοιμα και έχουμε επιταχύνει τους εμβολιασμούς στα νησιά. Τα μικρότερα νησιά είναι πρακτικά πλήρως εμβολιασμένα. Περιμένω τα νούμερα να μειωθούν κι άλλο όσο αυξάνεται ο εμβολιασμός», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Θα επενδύσουμε έξυπνα στο ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός, ακόμα, αναφέρθηκε στις επικείμενες προκλήσεις για το ΕΣΥ από εδώ και πέρα. «Έχουμε 1500 κρεβάτια ΜΕΘ. Προσλάβαμε ανθρώπους. Καταφέραμε να υπερβούμε χρόνιες παθογένειες του ΕΣΥ. Η πραγματική πρόκληση είναι πώς φτιάχνεις το νέο ΕΣΥ. Είδαμε τα όρια του, αλλά είδαμε και αποφασιστικότητα από τα μέλη του», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Υπάρχει πολλή δουλειά από εδώ και πέρα. Κάποια στιγμή η πανδημία θα τελειώσει για τις πιο πλούσιες χώρες, αλλά είναι υποχρέωση μας να πάρουμε το μάθημα για να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας και τις πολιτικές δημόσιας υγείας», προσέθεσε.

«Έχουμε την απαραίτητη πολιτική δέσμευση να το κάνουμε. Έχοντας αντιμετωπίσει τις απώλειες ζωής, δεν υπάρχει δικαιολογία να μην επενδύσουμε έξυπνα στο σύστημα Υγείας μας. Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και να είμαστε προετοιμασμένοι για μια νέα πανδημία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA