Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυστηρότερα γίνονται για τα επιτελικά στελέχη του δημοσίου, τα κριτήρια των εισαγωγικών εξετάσεων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), με τροπολογία του Υπουργού Εσωτερικών, που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη με το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο δημόσιο.

Δείτε την τροπολογία εδώ

Extra εξεταζόμενες ενότητες & ξανά γραπτές εξετάσεις σε ξένες γλώσσες

Η αναμόρφωση του εισαγωγικού διαγωνισμού αφορά κυρίως την ενίσχυση του δεύτερου σταδίου του με την αύξηση των εξεταζόμενων ενοτήτων, καθώς και την εισαγωγή εκ νέου της εξέτασης ξένων γλωσσών (γραπτή δοκιμασία στην αγγλική για όλους και σε δεύτερη γλώσσα ανάλογα με το τμήμα επιλογής) με το ο οποίο και θα πιστοποιείται εφεξής το επίπεδο γλωσσομάθειας των υποψηφίων έναντι της κατάθεσης σχετικών πιστοποιητικών, η οποία καταργείται.   

Η τροπολογία μάλιστα εισάγει και μεταβατική διάταξη ειδικά για τον ΚΗ’ εισαγωγικό διαγωνισμό της ΕΣΔΔΑ, με την οποία μπορεί να ορίζεται γραπτή δοκιμασία και στην ιταλική ή ισπανική γλώσσα, ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Σημειώνεται, δε, ότι οι σπουδαστές της ΕΣΔΔΑ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως υποψήφιοι στον εισαγωγικό διαγωνισμό αυτής.

Ενίσχυση αποτελεσματικότητας και κύρους του διαγωνισμού

Στόχος του, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, είναι ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση του αξιοκρατικού χαρακτήρα του διαγωνισμού προκειμένου, αφενός να ενισχυθεί το κύρος του και αφετέρου να καταστεί πιο αποτελεσματικός κι αποδοτικός, καθώς απευθύνεται σε υψηλού επιπέδου προσωπικό.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, ως υπεύθυνο όργανο για τη διενέργεια του εισαγωγικού διαγωνισμού, συγκροτείται ειδικώς και για κάθε νέο διαγωνισμό με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και η συμμετοχή και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΙ στους βαθμολογητές λόγω της εισαγωγής των ξένων γλωσσών.

Επιφυλάξεις για τους λόγους που οι όροι του διαγωνισμού μεταβάλλονται τις παραμονές προκήρυξης του διαγωνισμού έχει εκφράσει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμόδιου τομεάρχη, Κώστα Ζαχαριάδη, παρά την αναγνώριση για ανάγκη ενδεχόμενης βελτίωσης.

Αλλαγές στην κινητικότητα στο δημόσιο

Η τροπολογία περιλαμβάνει επίσης τροποποιήσεις στο πλαίσιο κινητικότητας στο δημόσιο.

Μεταξύ άλλων, εξαιρείται από τους κύκλους κινητικότητας το προσωπικό που ανήκει οργανικά στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καταργείται η απαίτηση συμπλήρωσης διετίας για απόσπαση δοκίμων υπαλλήλων για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας ή λόγους συνυπηρέτησης,  ενώ τίθεται προθεσμία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2021 για την ολοκλήρωση της έκδοσης των αποφάσεων αποσπάσεων και μετατάξεων του Α’ κύκλου κινητικότητας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA