Μενού
  • Α-
  • Α+

Εκρηκτικό έγινε το κλίμα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και με αφορμή την αιφνιδιαστική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και την απαίτησή του για δεύτερη συνεχόμενη Παρασκευή να παρέμβει, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι δεν προγραμματίστηκε Ώρα Πρωθυπουργού, προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτησή του.

 Τασούλας: Δεν θα μετατρέψετε τη Βουλή σε σκηνικό ακτιβισμού

Την υπόθεση ανέλαβε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, βάζοντας ουσιαστικά «μπλόκο» στο αίτημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι επιχειρεί να καθιερώσει μία νέα πρακτική «μονολόγων» πέραν των προβλεπόμενων στον Κανονισμό της Βουλής, μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο τη Βουλή σε «σκηνικό ακτιβισμού».

«Ή θα τη συμπεριλάβουμε ως τροποποίηση στον Κανονισμό ή αυτό δεν θα συνεχιστεί», υπογράμμισε σε αυστηρό ύφος ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «ζητάτε σήμερα να καθιερώσετε ένα νέο τρόπο παρέμβασης στη Βουλή. Είμαι ανοιχτός σε κάθε παρέμβαση στον Κανονισμό. Αλλά δεν μπορεί η Βουλή να αλλάζει άρδην τον Κανονισμό της με πρωτοβουλίες που δεν προβλέπονται. Φανταστείτε αυτό να ανατραπεί . Αν γενικευτεί θα έχουμε μια πλήρη ακτιβιστική διαδικασία που μετατρέπει τη Βουλή σε ένα είδος σκηνικού. Παρακαλώ το θέμα να λήξει εδώ. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Δεν προβλέπεται ομιλία αρχηγού».

Τσίπρας: Ο Πρωθυπουργός παραβιάζει τον Κανονισμό – αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων

Το «ΟΧΙ» του Προέδρου της Βουλής πυροδότησε την οργή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από την πλευρά του κατήγγειλε – καταχειροκροτούμενος από τος παριστάμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τον συνόδευαν - τον Πρωθυπουργό ως εκείνον που παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής, καλώντας τον κ. Τασούλα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μη λειτουργήσει ως «πρόεδρος κόμματος», τονίζοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί να τοποθετηθεί και για την ουσία της αναπάντητης ερώτησής του για τα δάνεια της ΝΔ που όπως ισχυρίστηκε συνιστά «θεμελιακό πρόβλημα για τη δημοκρατία».

Τασούλας: Διακόπτω τη συνεδρίαση για την προστασία του κύρους της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής αντιπαρέθεσε το άρθρο του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο οι αρχηγοί κομμάτων έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν το λόγο και μάλιστα να είναι άπλετος αποκλειστικά στο νομοθετικό έργο, τις επερωτήσεις και τις εξεταστικές, όχι όμως στις επίκαιρες ερωτήσεις.

Το φυτίλι είχε πια ανάψει για τα καλά και τα πνεύματα ήταν οξυμένα. Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα και εν μέσω έντονων διαμαρτυριών από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπτα, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, αντέτεινε σε υψηλούς τόνους πως ακριβώς επειδή θέλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσει το κύρος της Βουλής, διακόπτει τη συνεδρίαση προκειμένου να μη μετατραπεί το Κοινοβούλιο σε «σκηνικό ακτιβισμού» ή Κοινοβουλευτική Ομάδα κόμματος.

Καυγάς μέχρι και στους τίτλους τέλους

Ο εκνευρισμός του κ. Τσίπρα πάντως ήταν τόσο έντονος, που σε μια πρωτοφανή κίνηση στα κοινοβουλευτικά χρονικά, καταγράφηκε από τον τηλεοπτικό φακό να κουνάει όρθιος το δάχτυλο στον κ. Τασούλα ακόμα κι όταν το κανάλι της Βουλής είχε ρίξει τίτλους τέλους της συνεδρίασης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA