Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο νέο μείζον πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση μετά το εργασιακό αναγάγει ο Αλέξης Τσίπρας το ζήτημα των οικονομικών των κομμάτων, επιχειρώντας να δώσει συνέχεια στο θέμα δανεισμού της ΝΔ και να πλήξει εντέλει το προφίλ του «νοικοκύρη».

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον ίδιο τον κ. Τσίπρα κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου για την «οικονομική εξυγίανση των πολιτικών κομμάτων», με στόχο την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων χρεών ορισμένων λόγω υπέρογκου τραπεζικού δανεισμού στο παρελθόν, που προκαλεί όπως σημειώνουν το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» και «νοθεύει» τον πολιτικό ανταγωνισμό.

Αυστηροποίηση του πλαισίου για εξόφληση των δανείων

Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει την περαιτέρω αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα οικονομικά των κομμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η συστηματική απομείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων και εντέλει η εξόφλησή τους.

Με την πρόταση νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

1. Μείωση στο 25% από 50% σήμερα στο ποσοστό της συνολικής ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης, το οποίο είναι ανεκχώρητο έναντι απαιτήσεων από δανειακές συμβάσεις

2. Παρακράτηση ποσοστού 40% της βουλευτικής αποζημίωσης των μελών των κοινοβουλευτικών ομάδων για την εξόφληση απαιτήσεων έναντι των οικείων πολιτικών κομμάτων, εφ’ όσον αυτά είναι υπερχρεωμένα.

Για τους σκοπούς της διάταξης αυτής, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, ένα κόμμα λογίζεται ως υπερχρεωμένο όταν το σύνολο των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεών του σύμφωνα με τον ετήσιο ισολογισμό του υπερβαίνει το δεκαπλάσιο της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που έλαβε κατά το ίδιο έτος, εξαιρουμένης τυχόν εκλογικής χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ το συγκεκριμένο ποσοστό παρακράτησης διασφαλίζει «τα κοινοβουλευτικά στελέχη να μη συναινούν ούτε να ανέχονται τάσεις υπερχρέωσης του κόμματός τους».  

«Με δεδομένη τη θέση που επιφυλάσσει το ελληνικό Σύνταγμα στα πολιτικά κόμματα και τον θεμελιώδη ρόλο τους στη λειτουργία του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτεύματος, τα κόμματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως οποιαδήποτε ιδιωτική δραστηριότητα ή «επιχείρηση», αλλά κάθε ρύθμιση για την οικονομική τους εξυγίανση οφείλει να διασφαλίζει ταυτόχρονα τη βιωσιμότητά τους. Ωστόσο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταλήγει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς δανειακής ασυλίας και στην παραπομπή της αποπληρωμής του συσσωρευμένου χρέους στις καλένδες», επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA