Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετα τους λεονταρισμούς και τα μέτωπα που είχε ανοίξει με όλη τη Δύση, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες: Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, του ζήτησε να τηρεί τους κανόνες και τις αξίες του ΝΑΤΟ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε ως πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Η συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο διήρκησε 45 λεπτά με τον Τούρκο Πρόεδρο να κάνει λόγο για μια «παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση». Eκτός από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε τόσο με τη καγκελάριο Μέρκελ, όσο και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε ώστε οι δυο χώρες να δουν εάν μπορούν να επιστρέψουν σε κάποιες βασικές αρχές πάνω στις οποίες μπορούν να συνεργαστούν. Ο Ερντογάν ήρθε σε αυτή τη συζήτηση από θέση αδυναμίας - η οικονομία του βυθίζεται στο χάος και η πανδημία αποδεικνύεται καταστροφική για τη χώρα και το λαό του. Κυρίαρχο αγκάθι στη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν, ήταν οι S - 400 και οι αμερικανικές κυρώσεις που τις ακολούθησαν με την Ουάσιγκτον να πιέζει την Άγκυρα να παγώσει κάθε αμυντική και στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα και την Άγκυρα να χρησιμοποιεί ως δολώματα από την Ουκρανία και την Κριμαία ακόμη και από τη Λιβύη…

Ο Ερντογάν είπε ότι μετέφερε στον Μπάιντεν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 αλλά και το θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-35, του αμερικανικού προγράμματος από το οποίο αποκλείστηκε η Άγκυρα.

«Με τον κ. Μπάιντεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις διαφορετικές απόψεις μας, αλλά και τα κοινά σημεία, στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Μιλήσαμε για πιθανά βήματα που μπορούμε να κάνουμε σε ζητήματα οικονομίας και μηχανισμούς που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε. Ήταν μία σοβαρή συνάντηση με σκοπό την επέκταση της συνεργασίας μας, καθώς υπάρχουν πολλά περιθώρια για αυτό» είπε ο Ερντογάν.«Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνούν να χρησιμοποιούν άμεσα και τακτικά κανάλια διαλόγου, κατάλληλα για δύο συμμάχους και στρατηγικούς εταίρους» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Συνάντηση και με τον Μακρόν

Η συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο που διήρκησε περισσότερο από 50 λεπτά έμοιαζε περισσότερο με ξεκαθάρισμα προθέσεων και τέθηκαν επί τάπητος η Συρία, η Λιβύη και το Ισλάμ. Γαλλία και Τουρκία άλλωστε βρίσκονται απέναντι, σε γεωπολιτικά αλλά και θρησκευτικά ζητήματα, όπως η παρενόχληση της γαλλικής φρεγάτας από τουρκικά πολεμικά πλοία ανοιχτα της Λιβύης, ή η κόντρα για τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων στη Γαλλία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα η γαλλική Προεδρία, «οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν τη βούληση να συζητήσουν όλα τα ζητήματα σε βάθος. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούληση να προχωρήσουν μαζί στη Συρία και τη Λιβύη (...) Ο Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε τη βούλησή του για μια στρατηγική αποσαφήνιση μεταξύ συμμάχων σχετικά με τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες στους κόλπους του ΝΑΤΟ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA