Μενού
  • Α-
  • Α+

Προετοιμάζοντας το έδαφος και στέλνοντας ένα μήνυμα τους ισχυρούς της Ευρώπης ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε στον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τη χλιαρή στάση του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα.

Διαβάστε ακόμη: Ελληνοτουρκικά: Η... παράπλευρη διπλωματία της αγκαλιάς, της κουμπαριάς και του... ζεϊμπέκικου

«Η παράδοση υποβρυχίων σε μια χώρα που συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή, θα αλλάξει, εις βάρος των κρατών που επιθυμούν την σταθερότητα και σέβονται τους διεθνείς κανόνες, την ισορροπία δυνάμεων» δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Νιλς Σμιντ, επισημαίνοντας ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ψηφίζει με τρόπο που δημιουργεί τουλάχιστον έντονη απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη καταψήφιση νομοσχεδίου για την απαγόρευση εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης που ελήφθη το 2008, αλλά για το γεγονός ότι η Γερμανία δεν τροποποίησε την απόφαση της υπό το φως της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια. Πρόσθεσε ότι η παράδοση των υποβρυχίων σε μια χώρα που συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή, θα αλλάξει, εις βάρος των κρατών που επιθυμούν την σταθερότητα και σέβονται τους διεθνείς κανόνες, την ισορροπία δυνάμεων.

Ο Νίκος Δένδιας έχει εδώ και καιρό στρέψει τα βέλη του κατά τους Βερολίνου που έχει αφήσει την Ελλάδα έξω από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου. Η Αθήνα θεωρεί πως η Γερμανία το πράττει εμμονικά μην θέλοντας να δυσαρεστήσει την Άγκυρα που εξακολουθεί να διαδραματίζει πολύ ισχυρό ρόλο στη Λιβύη, παρά το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τη Λιβύη με τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη.

Η Αθήνα είναι όμως σε μειονεκτικότερη θέση απέναντι σε χώρες όπως  η Τουρκία ή η Ρωσία και η Αίγυπτος που διαθέτουν ισχυρό αποτύπωμα και επιρροή στο πεδίο κι έχουν χτίσει τα πολιτικά, κοινωνικά και στρατιωτικά τους δίκτυα επιρροής στη Λιβυή. Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Δένδιας εξήγησε χθες στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του SPD την γεωγραφική εγγύτητα της Ελλάδας με τη Λιβύη, το γεγονός ότι η χώρα μας συνομιλεί με όσους έχουν θεσμικό ρόλο στην χώρα, είναι μια από τις λίγες χώρες που λειτουργεί Πρεσβεία στην Τρίπολη και Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη, και τέλος συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Λιβύη.

Μάλιστα αργά χθες το βράδυ ο Νίκος Δένδιας συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ κι επανέλαβε την ανάγκη για διεξαγωγή εκλογών σε προκαθορισμένη ημερομηνία και για την άμεση αποχώρηση ξένων στρατευμάτων. Ο κ. Δένδιας τόνισε την ελληνική παρουσία στη Λιβύη, καθώς και τη συμβολή της Ελλάδας στις προσπάθειες του ΟΗΕ, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA