Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο Λουξεμβούργο θα μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.. Σε συνέντευξή του στο Euronews μίλησε για το θέμα που αφορά έντονα τις τελευταίες εβδομάδες την Ευρωπαίκή, Ένωση, τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας. Όπως, εξήγησε, αυτές γίνονται για το καθεστώς της χώρας, όχι για την οικονομία της και πως η Ελλάδα εξετάζει εάν πρέπει να ξεκινήσει ποινική δίωξη εναντίον των υπευθύνων για την κρατική αεροπειρατεία που σημειώθηκε σε πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους της Λιθουανίας. 

Διαβάστε ακόμη: Λευκορωσία: Σειρά οικονομικών μέτρων από την ΕΕ για να τιμωρήσουν την αεροπειρατεία του Λουκασένκο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΕΕ έλαβε μια πολύ σημαντική και πολύ σκληρή απόφαση κατά της οικονομίας της Λευκορωσίας. Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμα που θέλει να στείλει η ΕΕ και πού στοχεύετε με αυτές τις σκληρές κυρώσεις;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν μου επιτρέπετε, δεν είναι ενάντια στην οικονομία της Λευκορωσίας, είναι ενάντια στο καθεστώς της Λευκορωσίας. Και αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να δείξει ξεκάθαρα ότι υποστηρίζει την κοινωνία της Λευκορωσίας στις προσπάθειές της να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη χώρα. Τούτου λεχθέντος, δεν έχουμε ξεχάσει το ζήτημα της πειρατείας του αεροσκάφους της Ryanair. Η Ελλάδα - καθώς το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από την Αθήνα για το Βίλνιους - εξετάζει εάν πρέπει να ξεκινήσει ποινική δίωξη εναντίον των υπευθύνων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανησυχείτε ότι με αυτές τις κυρώσεις ο Λουκασένκο θα μπορούσε να στραφεί περαιτέρω προς τον Βλάντιμιρ Πούτιν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα ψεύτικο δίλημμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση - λόγω των αρχών της, λόγω των αξιών της, λόγω του DNA της - οφείλει να υποστηρίζει τη δημοκρατία και όσους αγωνίζονται για τη δημοκρατία. Όλα τα υπόλοιπα, αν μου επιτρέπετε, είναι φιλοσοφία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA