Μενού
  • Α-
  • Α+

Χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε μέσω ενός διαγγέλματος να εμφανίσει το διαλλακτικό του πρόσωπο, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε έναν νέο γύρο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Στην ελληνική κυβέρνηση αποτιμούν πολύ θετικά το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο, εκφράζουν ανοιχτά τη δυσφορία τους για την απουσία της Αθήνας από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και την ίδια ώρα εκτιμούν πως το φετινό καλοκαίρι η Κύπρος θα αποτελέσει το βαρόμετρο για πιθανές εξελίξεις σε σχέση με τη ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας.

Διαβάστε ακόμη: Η Αθήνα ποντάρει στην Αίγυπτο και στον αραβικό κόσμο

Έντονη διπλωματική κινητικότητα επικρατεί πάντως στην Αθήνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη που ξεκινά σήμερα, με την Ελλάδα όμως, να είναι για μία ακόμη φορά αποκλεισμένη από την διαδικασία. Ο πρωθυπουργός πάντως, φρόντισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα από την Αίγυπτο, ότι η επίλυση των διαφορών, περνά μέσα από το Διεθνές Δίκαιο, τη στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος επιχείρησε χθες να στρέψει το κλίμα υπέρ του, εξαπολύοντας επίθεση γοητείας στους Μητσοτάκη, Μακρόν και Μπάιντεν.

«Με τον κύριο Μακρόν, με τον κύριο Μητσοτάκη και τον κύριο Μπάιντεν αποφασίσαμε να πυκνώσουμε τις  απευθείας επαφές μας. Έτσι θα μιλάμε άμεσα για τα πιθανά προβλήματα τα οποία ενδέχεται να προκύψουν μεταξύ των χωρών μας, όπως και τις παγκόσμιες εξελίξεις. Με αμοιβαίο τρόπο εκφράσαμε την αποφασιστικότητα μας να βρίσκουμε τρόπους επίλυσης των θεμάτων», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Η Αθήνα θεωρεί πως ο Ερντογάν έχει δείξει αυτή τη στιγμή μια βούληση αποκλιμάκωσης, σημασία όμως έχει, όπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές, «αυτή η αποκλιμάκωση να έχει συνέχεια και συνέπεια και να αφορά και την ρητορική».

Κινητικότητα επικρατεί πάντως και στο στρατόπεδο των Βρυξελλών, με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο και να συζητά μαζί του τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την πανδημία, την Τελωνειακή Ένωση, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων θα έχει το Κυπριακό, όπως διεμήνυσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ η Αθήνα υποστηρίζει πως τα σχέδια της Άγκυρα για άνοιγμα των Βαρωσίων και εγκατάσταση οπλισμένων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στα κατεχόμενα, υπονομεύουν την επίλυση του Κυπριακού. Στο μεταξύ, διαδοχικές συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ερσιν Τατάρ είχε η, ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ώστε να διερευνήσει την πιθανότητα επανάληψης των άτυπων διαπραγματεύσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA