Μενού
  • Α-
  • Α+

Για νομοθετική ρύθμιση που έρχεται να διορθώσει οριστικά «μια μεγάλη αδικία που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία για τη μονιμοποίηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος και της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή ο κ. Μηταράκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως: «Το νησιωτικό ΦΠΑ ήταν μια κατάκτηση δεκαετιών των νησιωτών μας. Την οποία και η ΝΔ & το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ, προστάτεψαν τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων. Και μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ… Και αρχές καλοκαιριού του 2015, πριν το “ηρωικό” δημοψήφισμα, όταν κατέθεσε την δική του, «ήπια» πρόταση προς τους Θεσμούς, στις αρχικές παραχωρήσεις που δέχθηκε, συμπεριέλαβε και το νησιωτικό ΦΠΑ. Πριν το σκληρό συμβιβασμό του 3ου μνημονίου, του Αυγούστου του 2015».

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη με τους Θεσμούς, ο κ. Μηταράκης μίλησε για συλλογική επιτυχία της κυβέρνησης, που αφορά μια πρώτη μάχη, καθώς όπως τόνισε: «το θέμα του ΦΠΑ συνολικά στα νησιά μας δεν έχει κλείσει», ενώ εξήγησε τα οφέλη της συμφωνίας και την αποσύνδεση από 1η Ιουλίου 2021 του μειωμένου ΦΠΑ από τον αριθμό διαμενόντων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, τονίζοντας ότι η προσωρινή λύση των εξάμηνων παρατάσεων θα καθίστατο ανενεργή λόγω αποσυμφόρησης που πέτυχε η κυβέρνηση.

Τα οφέλη της ρύθμισης

Ειδικότερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε:

  • Με την ισχύουσα διάταξη την 1η Ιουλίου η Λέρος & η Κως θα εφάρμοζαν τον κανονικό συντελεστή. Καθώς η δομή της Λέρου σήμερα έχει 82 αιτούντες και της Κω 80 (και 155 στο ΠΡΟΚΕΚΑ).
  • Με την ισχύουσα διάταξη την 1η Ιανουαρίου η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος θα εφάρμοζαν τον κανονικό συντελεστή. Καθώς η δομή της Χίου σήμερα έχει 495 αιτούντες, Της Λέσβου 4.995 (από 21.000 που είχε η Μόρια). Η Σάμος 1.562. Και βέβαια η περαιτέρω αποσυμφόρηση σε αυτά τα νησιά συνεχίζεται κάθε βδομάδα.

Αποσυμφόρηση σε όλη τη χώρα – Μειώθηκαν 96% οι ροές

Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη, η αποσυμφόρηση συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και αφορά όλη τη χώρα. Ειδικότερα είπε πως οι συνολικές ροές στα νησιά μας, μειώθηκαν το τελευταίο 12μηνο κατά 96% και συγκεκριμένα σε 2.500 αντί 63.000 στο προηγούμενο. Το Μάιο του 2020 συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε όλη την Ελλάδα διέμεναν 92.000 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον διαμένουν 49.000.

Χ. Σταϊκούρας: Τίθενται οι βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών

Τη σπουδαιότητα της ρύθμισης υπερασπίστηκε νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην τελική απόφαση που έλαβε το Eurogroup της προηγούμενης Πέμπτης, για τη χρονική επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετά από διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι με τη νέα συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους εταίρους μας, η μείωση του ΦΠΑ σε αυτά τα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν θα δίνεται ανά εξάμηνο όπως σήμερα αλλά θα ισχύει για όσο διάστημα αυτές παραμένουν σε λειτουργία ανεξάρτητα των πληθυσμιακών κριτηρίων, καθώς όπως υπογράμμισε η συνέχιση μείωσης του ΦΠΑ αποσυνδέεται πλέον από το μέσο ετήσιο αριθμό των φιλοξενουμένων αλλοδαπών από τρίτες χώρες που βρίσκονται στα νησιά αυτά.

«Καταργείται μια ευμετάβλητη προϋπόθεση και τίθενται οι βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη και την άμβλυνση των συνεπειών στην ζωή των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν δυσανάλογα λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και των αυξημένων ροών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση που σε ένα νησί από τα πέντε οι δομές αυτές κλείσουν, η διάταξη και η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει ότι η μείωση ανακαλείται αυτοδίκαια εντός τριών μηνών από την παύση λειτουργίας των δομών τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA