Μενού
  • Α-
  • Α+

Εκκληση στην κυβέρνηση να μη διατηρήσει άλλο στον κοινοβουλευτικό «πάγο» τα μνημόνια συνεργασίας της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΚώστας Ζαχαριάδης μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν για νέα αναβολή στην κύρωσή τους λόγω των πρόσφατων προκλητικών δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της γείτονος, που παραβιάζουν τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Φέρτε στην Βουλή τα μνημόνια. Σταματήστε να παίζετε με το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας και με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στην περιοχή και τα καταταλαιπωρημένα Βαλκάνια», ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης στην Ολομέλεια της Βουλής απευθυνόμενος στην πλειοψηφία και επιδιώκοντας να αποδώσει την καθυστέρηση κύρωσης σε εσωκομματικές διαφωνίες της ΝΔ πρόσθεσε: «Σταματήστε να δημιουργείτε δίοδο επιρροής στην Τουρκία. Μην ξαναζήσει η χώρα πολιτική και διπλωματική ήττα εξαιτίας σας. Η Συμφωνία είναι κέρδος. Και αν κάποιοι δικοί σας δεν ψηφίσουν τα μνημόνια, θα τα ψηφίσουμε εμείς. Προχωράτε».

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για δύο μνημόνια και μία σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για οικονομική συνεργασία, επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων, που βρίσκονται στον «πάγο» πάνω από ένα χρόνο και κατά κάποιες πληροφορίες δρομολογούνταν προς κύρωση τον προσεχή Ιούλιο, αλλά μετά την πρόκληση περί εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Μακεδονίας στο Euro 2020, υπήρξαν δεύτερες σκέψεις.

Ενδεικτικά για τις κυβερνητικές προθέσεις περί συνέχισης του "πάγου"είναι όσα είπε πριν από λιγοο Πρόεδρος της Βουλής. 

«Δεν είναι στην προτεραιοποιηση της Βουλής»

«Δεν είναι στην προτεραιοποιηση που μου έχουν δώσει. Δεν επηρεάζουν την υλοποίηση της Συμφωνίας.  Δεν είναι κάτι συνταρακτικό...Το σκέλος που αφορά το FIR ούτως ή άλλως τηρείται», είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Τασούλας ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικά με την πορεία κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA