Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά την έκφραση συγγνώμης από την πλευρά Ζάεφ για τα όσα έγραψε στο tweet του ποδοσφαιρικού αγώνα της πατρίδας του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ήρθε η σειρά μιας νέας αναδίπλωσης: συγκεκριμένα, ο κ. Ζάεφ ανέφερε πως η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του έχει λάβει χρηματοδότηση από το κράτος και ως εκ τούτου πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της.

Διαβάστε ακόμη: Ζάεφ για το tweet που προκάλεσε αντιδράσεις: Μερικές φορές γίνονται και λάθη

Μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των ΣκοπίωνTelma”, έκανε γνωστό ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας έλαβε τον περασμένο Ιανουάριο επιχορήγηση από τη Γενική Γραμματεία Νεολαίας και Αθλητισμού για τις κατηγορίες νέων και ελπίδων και ως εκ τούτου πρέπει να προσαρμοστεί, όπως είπε, στις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σημειώνεται πως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην αλλαγή της ονομασίας της και συνεχίζει να διατηρεί την ονομασία «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας» και τα αρχικά FFM (Football Federation of Macedonia).

Στην Αθήνα διπλωματικοί κύκλοι σχολίαζαν πως ο Ζόραν Ζάεφ έλαβε το μήνυμα πως “η κυβέρνηση δεν παίζει με τα εθνικά θέματα”, ενώ νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες επεσήμανε πως η υπερψήφιση των τριών μνημονίων από τη Βουλή «δεν είναι στην προτεραιοποίηση που μου έχουν δώσει». Σημείωσε επίσης πως δεν επηρεάζουν την υλοποίηση της συμφωνίας και πως το σκέλος του ελέγχου του FIR της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελληνική πολεμική αεροπορία ήδη εφαρμόζεται, ως αποτέλεσμα της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. 

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή λύνει τα χέρια και για το Μέγαρο Μαξίμου αφού στο εσωκομματικό πεδίο οι πρώην Πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής είχαν εκφράσει δυσαρέσκεια αλλά και την πρόθεση να μην υπερψηφίσουν τα μνημόνια στη βουλή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τους reader.gr το ζήτημα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στη διάρκεια δείπνου τις προηγούμενες ημέρες. 

Τι προβλέπουν τα τρία μνημόνια συνεργασίας 

Ο Ζόραν Ζάεφ ζήτησε χθες συγγνώμη αποδίδοντας στην «συνήθεια» τη χρήση του όρου Μακεδονία για να περιγράψει τη χώρα του, και παρόντος του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα δήλωσε πως αυτό το λάθος δεν θα έπρεπε να καθυστερήσει την κύρωση από την ελληνική βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας με την Ελλάδα. 

Το πρώτο μνημόνιο ρυθμίζει τεχνικά θέματα για τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Υπενθυμίζεται πως μετά την είσοδο της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας. 

Το δεύτερο μνημόνιο προβλέπει την σύσταση μιας επιτροπής στην οποία θα μετέχουν Έλληνες εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα επιφορτίζονται στο να βοηθούν με τεχνογνωσία τους συναδέλφους τους στα Σκόπια που ασχολούνται με την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ. Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει την σύσταση επιτροπής για την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας, μεταξύ του Enterprize Greece και του Invest in North Macedonia.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA