Μενού
  • Α-
  • Α+

Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιβάλλει κανέναν νέο έκτακτο φόρο, παρείχε από τη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ παρουσιάζοντας στην αρμόδια Επιτροπή το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Όχι δεν σκοπεύουμε να βάλουμε έκτακτους φόρους, μαζεύουμε ακόμα τους τακτικούς της προηγούμενης κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, απαντώντας στην κριτική που είχε ασκήσει νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε επιπλέον φορολόγηση των πλουσίων εξαιτίας της πανδημίας. Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι το μεσοπρόθεσμο δεν αποτελεί νέο σχέδιο και εξυπηρετεί απλώς το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης. «Δεν κάνει καμία κουβέντα για έκτακτο φόρο στους πλούσιους λόγω πανδημίας», είπε.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία ο κ. Σκυλακάκης, δήλωσε αισιόδοξος: «Η επόμενη μέρα στην οικονομία, με δεδομένο ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις στην πανδημία συν το γεγονός ότι πάνω από 50% των χρημάτων είναι σε νοικοκυριά μας δίνουν εύλογη και στέρεα αισιοδοξία για το μέλλον. Υπάρχει σοβαρή βελτίωση στο τραπεζικό σύστημα, η μείωση κόκκινων δανείων έχει αρχίσει να καταγράφεται και η εμπιστοσύνη των ομολόγων στο εξωτερικό είναι σταθερή», σημείωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι συνέπειες της πανδημίας περιορίστηκαν σημαντικά σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και πως οι σωρευμένες υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι μικρότερες από τις αποταμιεύσεις.

«Φέραμε σε πέρας την κρίση χωρίς περικοπές, αντίθετα μειώσαμε φόρους, χωρίς να προκληθεί δημοσιονομική κρίση. Την φέραμε εις πέρας χωρίς να προκαλέσουμε αυξημένες υποχρεώσεις στα νοικοκυριά. Είναι μικρότερες από τις αποταμιεύσεις και έχουμε μπροστά μας την επόμενη μέρα δυναμικής ανάκαμψης. Αν τα συγκρίνουμε αυτά με το 2015 όταν η Ελληνική οικονομία ξεκινούσε να βγει από τη κρίση, τι θα λέγαμε ότι έγινε; Είχαμε οδηγό αυτοκινήτου που μπήκε στο αυτοκίνητο και αντί για πρώτη έβαλε όπισθεν, ξεκίνησε να οδηγεί με 100 χιλιόμετρα στον τοίχο, φρέναρε και χτύπησε με 50 χιλιόμετρα και μετά έπρεπε να πληρώνουμε το λογαριασμό. Και μετά το τράκο ο λογαριασμός ήρθε στην οικονομία. Γι’ αυτό κληρονομήσαμε ένα τεράστιο επενδυτικό κενό. Έχουμε εξασφαλίσει πόρους και το πως θα γίνει αυτό, το μεσοπρόθεσμο μας δίνει σενάριο βάσης που θα εξελιχθεί πολύ καλύτερα από τα νούμερα του μεσοπρόθεσμου», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA