Μενού
  • Α-
  • Α+

Με πράξη του υπουργικού συμβουλίου καθορίστηκε στο ποσό του 1.740.000 ευρώ η ετήσια οικονομική χορηγία του Δημοσίου προς τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους για το οικονομικό έτος 2021. Η φετινή επιχορήγηση αυξήθηκε κατά 500.000 ευρώ, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, καθώς τα τελευταία χρόνια το Δημόσιο ενίσχυε την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους με το ποσό του 1.240.000 ευρώ. 

Η ετήσια κρατική χορηγία προς τα αγιορείτικα μοναστήρια θεσμοθετήθηκε πριν από 40 χρόνια επί κυβερνήσεως Γεωργίου Ράλλη. Στις 24 Ιουνίου 1981 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 1166/81, ύστερα από την ομόφωνη ψήφισή του από τη Βουλή, «προς ενίσχυσίν των εν τη εκπληρώσει και διαφυλάξει της μακραίωνος, θρησκευτικής, πνευματικής και πολιτιστικής αυτών αποστολής».

Το ύψος της επιχορήγησης καθορίζεται «κατ’ έτος δια Πράξεως του Υπουργικού Συμβουλίου κατόπιν εισηγήσεως του Υπουργού Εξωτερικών», η οποία υποβάλλεται ύστερα από πρόταση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους.

Σύμφωνα με την τότε πρόβλεψη του νόμου, που υπέγραψαν οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Οικονομικών Μιλτιάδης Εβερτ δεν μπορούσε να είναι μικρότερη από 30 εκατ. δραχμές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ν. 1166/81 το ύψος της επιχορήγησης μπορεί να αναπροσαρμόζεται «κατά τας μεταβαλλόμενας γενικωτέρας οικονομικάς συνθήκας και δεδομένα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA