Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν η Κάρτα Ελευθερίας που ανακοινώθηκε προχθές ήταν το... ορντέβρ, όπως έγραφε χθες το Reader.gr, τότε οι χθεσινές ανακοινώσεις που έκαναν ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης για τη διάκριση των χώρων συνάθροισης σε αμιγείς (για εμβολιασμένους και νοσήσαντες) και μικτούς (και για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί είναι το κυρίως πιάτο στο μενού των διευκολύνσεων για εμβολιασμένους-αλλά και περιορισμών για τους ανεμβολίαστους.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης σε επιχειρήσεις: Δώστε αντίστοιχες παροχές με τα 150 ευρώ σε είδος για νέους

Η κυβέρνηση ωθείται σε αυτές τις αποφάσεις από δύο ταυτόχρονες και παράλληλες πραγματικότητες. Από τη μια, το εμβολιαστικό πρόγραμμα είχε «ταβανιάσει», έφτανε σε ένα επικίνδυνο πλατώ που δεν διασφάλιζε επαρκή προστασία έναντι της μετάλλαξης τύπου Δέλτα. Από την άλλη, όσοι εμβολιάζονται θέλουν, και όχι άδικα, να ανακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων και της κοινωνικότητας που είχαν πριν την πανδημία και να μην εγκλωβιστούν σε έναν ατέρμονο κύκλο lockdown. Κάπως έτσι, προκειμένου να προσελκύσουν και άλλους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά και να μονιμοποιηθεί μια κατάσταση κανονικότητας σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας, οι κυβερνώντες αποφάσισαν να δείξουν τα όρια…των επιλογών του καθενός, από τη στιγμή που όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και με επάρκεια ραντεβού.

Το μήνυμα είναι σχετικά απλό: όποιος εμβολιάζεται, έχει κανονική κινητικότητα, όποιος δεν εμβολιάζεται, υπόκειται σε κοινωνικούς περιορισμούς που έχουν και σημαντικό οικονομικό κόστος. Και αν ακόμα δεν είναι απολύτως εμφανές, από τον Σεπτέμβριο θα καταστεί ευδιάκριτο και στον λιγότερο εύπιστο. Την ίδια ώρα, η μπάλα περνά και στους επιχειρηματίες, οι οποίοι καλούνται να διαλέξουν αν θα μπορούν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερες πληρότητες και χαλαρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα, μόνο για εμβολιασμένους, ή αν θέλουν να απευθυνθούν σε ένα μικτό κοινό, με σημαντικούς περιορισμούς.

Ήδη, στην κυβέρνηση βλέπουν μια θετική ανταπόκριση, με πάνω από 65.000 ραντεβού να έχουν κλειστεί αυτές τις μέρες, τα οποία είναι προφανώς απότοκο της συζήτησης για τα προνόμια των εμβολιασμένων. Οι πολίτες, όπως λέει κυβερνητικό στέλεχος, αντιλαμβάνονται ότι από το φθινόπωρο δεν θα έχουν και πολλές εναλλακτικές, αν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ο ρεαλιστικός στόχος δεν είναι να καμφθούν οι σκληροί αντιμεμβολιαστές, αλλά οι δύσπιστοι και οι επιφυλακτικοί που ακόμα περιμένουν... τους άλλους. Η προοπτική, όμως, για μια οικογένεια που δεν έχει εμβολιαστεί να πρέπει να πληρώσει το κόστος 2-3 rapid test απλώς για να πάει να φάει σε ένα εστιατόριο, δεν είναι ελκυστική. Όπως διόλου ελκυστική δεν είναι και για τους επιχειρηματίες της διασκέδασης να λειτουργούν με 25% μόλις πληρότητα, εφόσον απευθύνονται σε μικτό κοινό, ενώ το κοινό τους θα πρέπει να προσκομίζει και rapid test.

Είναι προφανές ότι το νέο σύστημα που θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα Ιουλίου θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα και την εφαρμοσιμότητά του, με το στοίχημα να μην είναι διόλου εύκολο. Από την άλλη, στο κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνονται την ανάγκη για μια ταχεία ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ώστε να φτάσουμε όσο πιο κοντά γίνεται σε εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 80%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA