Μενού
  • Α-
  • Α+

Κρούσματα και δείκτης θετικότητας ακολουθούν σταθερά ανοδική τροχιά πολύ πιο νωρίς από ό,τι ανέμεναν οι ειδικοί με την τάση να είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι αριθμοί που είδαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι η αρχή του τέταρτου κύματος του κορονοϊού, ενώ ο φόβος είναι πως εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, τα κρούσματα μπορεί να διπλασιαστούν σε δυο εβδομάδες και να τετραπλασιαστούν στο τέλος του μήνα. Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε ακόμη μια δραματική προειδοποίηση μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, λέγοντας πως πλέον τα όποια περιοριστικά μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 619 τα νέα κρούσματα, 6 θάνατοι και 177 διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο

«Δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από τον λαιμό. Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Αλλά όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. 

Σύσκεψη Μητσοτάκη με την ΚΕΔΕ 

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή της Κεντρικής Επιτροπής Δήμων Ελλάδος. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συνομιλήσει με εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

Τρία είναι τα σημεία που φαίνεται να απασχολούν αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση. Πρόκειται για κάποια αυξημένα κρούσματα σε νησιά, την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη αλλά και το γεγονός των μεγάλων συρροών σε κέντρα διασκέδασης που καταδεικνύει πως δεν τηρούνται τα μέτρα. Ειδικότερα θα συζητηθεί  η συνδρομή της αυτοδιοίκησης στην επιτάχυνση των εμβολιασμών αφενός με το να γίνει μια προσπάθεια για να πεισθεί ο κόσμος ως προς το το να κάνει το εμβόλιο, κι αφετέρου να επισημανθούν δυσπρόσιτες περιοχές προκειμένου να μεταβούν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο θα βρεθεί και η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής καθώς όπου κρίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα θα λαμβάνονται μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τον χάρτη επικινδυνότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή, εάν μια περιοχή περάσει στο κόκκινο αυτομάτως σταματά η μουσική στα μαγαζιά και επιστρέφουμε σε όριο 4 ατόμων ανά τραπέζι.

Παράλληλα προκρίνεται η εντατικοποίηση των ελέγχων σε σημεία όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνωστισμός, όπως κέντρα διασκέδασης και beach bar

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως δεν υπάρχει περιθώριο στήριξης της οικονομίας στο τέταρτο κύμα: «Από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο και άρα  να πάψουν κινδυνεύουν, έχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά.

Στην κυβέρνηση ανησυχούν κι από ακόμη ένα στοιχείο που δεν είναι άλλο από τη μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών. Εκεί που τις προηγούμενες εβδομάδες ο αριθμός των εμβολιασμών ξεπερνούσε τις 100.000 την ημέρα, σήμερα έχει πέσει στις 90.000 με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως είναι εξαιρετικής σημασίας να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας όσο πιο νωρίς γίνεται, διότι με την αναμενόμενη επικράτηση του στελέχους Δέλτα αλλά και την αλλαγή των καιρικών συνθηκών ο ποσοστό των εμβολιασμένων που θα χρειαζόμαστε για το τείχος ανοσίας, θα αυξάνεται όσο καθυστερούμε. Ρόλο κλειδί στον έλεγχο της πανδημίας παίζει και η χρήση της μάσκας. Οι ειδικοί καλούν ακόμα και τους εμβολιασμένους να συνεχίσουν να τη φορούν τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και σε εξωτερικούς όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA