Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πιθανότερο σενάριο θέλει τους υγειονομικούς σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα που θα επιλέξουν να μην εμβολιαστούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου να μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, αφού πρώτα θα έχουν λάβει όλο το υπόλοιπο της άδειάς τους.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, στο χθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα ενόψει του υποχρεωτικού εμβολιασμού ήταν σαφής: «Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο τραπέζι είχαν πέσει - σύμφωνα με πληροφορίες - κι άλλες προτάσεις, όπως η μεταφορά των υγειονομικών σε θέσεις διοικητικές, που φαίνεται όμως πως μάλλον θα λειτουργούσαν ως κίνητρο αποφυγής του εμβολιασμού, παρά ως κίνητρο εμβολιασμού. Υπενθυμίζεται πως ένα 90% του ιατρικού προσωπικού έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό στους υγειονομικούς που προσεγγίζει το 70%. 

Βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή που αυξάνονται κατακόρυφα τα κρούσματα λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» είναι η αύξηση των εμβολιασμών στα επίπεδα του 70% μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Δεύτερο βασικό ζητούμενο είναι να σταλεί κι ένα μήνυμα στη νεολαία ότι πρέπει κι αυτοί να εμβολιαστούν αφού το 75% των νεών κρουσμάτων από τις ηλικίες έως 34 ετών. Ως προς αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει στο διαχωρισμό στους κλειστούς χώρους διασκέδασης σε αμιγείς και μεικτούς, ακριβώς για να μην δώσει οδούς διαφυγής στους μη εμβολιασμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες του reader.gr η σκέψη είναι όλοι οι κλειστοί χώροι να λειτουργούν σε πληρότητα 85% από την ερχόμενη Παρασκευή και να λειτουργούν μόνο με πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της κυβέρνησης για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών, σήμερα οι κκ. Κικίλιας και Τσιόδρας αναμένεται να επισκεφτούν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο ώστε να βρεθούν τρόποι η Εκκλησία να βοηθήσει στην εκστρατεία πειθούς των πολιτών, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας θα αναλάβει τον συντονισμό κινητών συνεργείων στα χωριά κι απομακρυσμένων περιοχών.

Μάλιστα ο κ. Πέτσας ξεκινά σήμερα μέχρι την Πέμπτη τριήμερη περιοδεία σε Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη και Πιερία όπου και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, της Eκκλησίας, του ιατρικού, του εμπορικού και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών για την ενίσχυση της συνεργασίας και τον συντονισμό των δράσεων για την επίτευξη των στόχων του εμβολιαστικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται και συνέχεια: η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα επεκταθεί σε όσους μετέχουν σε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους σε αυτούς δηλαδή που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας. Αντίθετα, δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εκπαιδευτικούς, που πάντως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, σημειώνουν ικανοποιητικά ποσοστά συμμετοχής στο πρόγραμμα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA