Μενού
  • Α-
  • Α+

Την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας υπερψήφισαν 178 βουλευτές (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ), «όχι» είπαν 86 και «παρών» 12 βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Υπουργός Επικρατείας θα βρεθεί αντιμέτωπος με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που θεωρείται ως πλημμέλημα. 

Αναλυτικά, επί συνόλου 277 παρόντων βουλευτών, 178 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 86 βουλευτές ψήφισαν «όχι», 12 βουλευτές (ΚΚΕ) δήλωσαν «παρών», ενώ βρέθηκε ένα «άκυρο» ψηφοδέλτιο. Σημειώνεται ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, που είχαν ταχθεί υπέρ της άσκησης δίωξης κατά του κ. Παππά, αριθμούν 180 βουλευτές (158 ΝΔ, 22 Κίνημα Αλλαγής), του ΣΥΡΙΖΑ 86 (ψήφισαν 85 καθώς ο κ. Παππάς δεν δικαιούτο να ψηφίσει), του ΚΚΕ 15, της Ελληνικής Λύσης 10 και του ΜέΡΑ25 9.

Είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία συζήτησης στην ολομέλεια, και δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία οι 10 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ25. Με βάση σχετική πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς ως το πρόσωπο κατά του οποίου στράφηκε η πρόταση άσκησης δίωξης. Τέλος, απουσίασαν από την ψηφοφορία τρεις βουλευτές του ΚΚΕ.

Μετά την παραπάνω απόφαση της Βουλής, το σώμα θα προχωρήσει στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

«Πόλεμος» ΝΔ - ΚΙΝΑΛ για τις 2 «διαρροές»

Απο το αποτέλεσμα των 178 υπέρ έναντι των αναμενόμενων 180 και των 8 κατά έναντι των αναμενόμενων 85, πάντως προέκυψε μια επιπλέον μη αναμενόμενη ψήφος κατά της παραπομπής του κ. Παππά ενώ ένα ψηφοδέλτιο, πιθανότατα απο ΝΔ ή ΚΙΝΑΛ, κρίθηκε άκυρο, προκαλώντας «πόλεμο» ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. 

Ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης έσπευσε να δηλώσει κατηγορηματικά πως από τη ΝΔ δεν υπήρξε καμία διαρροή στη μυστική ψηφοφορία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση πηγών του Κινήματος Αλλαγής που συνιστούσαν στην κυβέρνηση «να ψάξει στους Καραμανλικους βουλευτές της» συμπληρώνοντας με νόημα πως «άλλωστε ο κ. Τσίπρας έπλεξε σήμερα το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή».

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο αργότερα ανέφεραν από την πλευρά τους πως: «Ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες του σε όλα τα μείζονα που απειλούν τους πολίτες και να υπηρετήσει τις απαιτήσεις της διαπλοκής, όπως φαίνεται δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους βουλευτές του».

Παππάς: Η ΝΔ έμεινε με τα υπολείμματα της κομματικής της σκοπιμότητας

«Η πλειοψηφία συγκρούστηκε με την αλήθεια και έμεινε με τα υπολείμματα της κομματική της σκοπιμότητας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Νίκος Παππάς μετά το τέλος της ψηφοφορίας για την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο. Ακολούθως αναφέρει: «Η Ν.Δ. ολοκλήρωσε την κωλοτούμπα της, υπερψηφίζοντας ένα πόρισμα που ανακαλεί τον κορμό της κατηγορίας εναντίον μου. Και μάλιστα, με διαρροές. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του».

Κατά την συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στη Βουλή, οι βουλευτές της πλειοψηφίας υπογράμμισαν τα ευρήματα της έρευνας που αποδεικνύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγήσει τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών, να ποδηγετήσει τα ΜΜΕ και να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας. Παράλληλα κάλεσαν τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά να δώσει πειστικές απαντήσεις για το περιεχόμενο των sms που αντάλλασσε με τον Χρήστο Καλογρίτσα σε μια περίοδο που ο ίδιος ήταν αρμόδιος για την θεσμική θωράκιση του διαγωνισμού και ο γνωστός εργολάβος υποψήφιος καναλάρχης.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ο κ. Νίκος Παππάς επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την βαρύτητα του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και εστίσαν στο γεγονός ότι το τελικό πόρισμα δεν συμπεριέλαβε το κακούργημα της δωροληψίας καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς αποδείξεις. Μάλιστα, στην συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καλύπτοντας πλήρως τον πρώην υπουργό του καθώς υποστήριξε ότι οι Νίκος Παππας και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τα δύο πρόσωπα που ήδη έχουν παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούν παράσημο για την παράταξή του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA