Μενού
  • Α-
  • Α+

Κατά τα φαινόμενα το «μοντέλο Μυκόνου», δηλαδή το μίνι lockdown, έδωσε το μήνυμα, τόσο στους επαγγελματίες του νησιού, όσο και στα γύρω νησιά που βρίσκονταν σε πορεία… εκτροχιασμού. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τις συζητήσεις του Reader.gr τόσο με κυβερνητικά στελέχη όσο και με τοπικούς παράγοντες της Μυκόνου, καθώς η απόφαση για «σίγαση» στη μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, αλλά και η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας που έπληξε τη νυχτερινή διασκέδαση στα Ματογιάννια ήταν…οιωνός ότι η κυβέρνηση προτίθεται ακόμα και να «ακουμπήσει» το «διαμάντι» του τουριστικού στέμματος της χώρας, ρισκάροντας αρνητική διεθνή δημοσιότητα.

Κατά πληροφορίες, δε, από θεσμικούς φορείς, δεν προκύπτει, ως αυτή τη στιγμή, μαζικό κύμα ακυρώσεων, όπως διατρανώνουν οι επιχειρηματίες του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr από τα στοιχεία που έχουν τόσο ο ΣΕΤΕ, όσο και αεροπορικές εταιρείες ή εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων, δεν προκύπτει ούτε εικόνα…εκκένωσης του νησιού, ούτε εικόνα μαζικής ακύρωσης κρατήσεων για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Σημειωτέον, το νησί έκανε χρονιά εφάμιλλη με αυτή του 2019, με τις πληρότητες στα καταλύματα να προσεγγίζουν ή και να υπερβαίνουν το 90%.

Υπό αυτό το πρίσμα, στην κυβέρνηση επικρατεί η αίσθηση ότι υπήρξε μια σχετική διόρθωση τις τελευταίες μέρες, τόσο στη Μύκονο, όσο και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Πάρος και η Σαντορίνη, προκειμένου να μην ακολουθήσουν και αυτές τον δρόμο του νησιού των ανέμων. Μάλιστα και οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν προδίδουν αυτή τη στιγμή…έκρηξη, ενώ και στην Πάρο, η οποία τις προηγούμενες μέρες ακολουθούσε κατά πόδας τη Μύκονο, η τάση μοιάζει να έχει φρενάρει. Κάπως έτσι, δεν θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες, τουλάχιστον, μέρες έκτακτα μέτρα και για την Πάρο.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το μοντέλο της Μυκόνου με επιμέρους και κατά τόπους προσαρμοσμένους περιορισμούς, ειδικά στο σκέλος της διασκέδασης, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ανά πάσα στιγμή, εφόσον καταστεί απαραίτητο.

Όσο για τα ξενοδοχεία καραντίνας, ο σχεδιασμός για τη Μύκονο έχει αναπροσαρμοστεί, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καλυφθεί η επιπλέον ζήτηση που προέκυψε λόγω των έκτακτων συνθηκών που διαμορφώθηκαν. Αντίστοιχη αναπροσαρμογή θα γίνει και σε άλλα νησιά, εφόσον είναι απαραίτητο, με κυβερνητικά στελέχη να εξηγούν ότι είναι οι ξενοδόχοι αυτοί που επιλέγουν να μην διαθέσουν, έναντι της αποζημίωσης που προσφέρει το κράτος, τα καταλύματά τους ως δομές καραντίνας, επιδιώκοντας καλύτερο μερίδιο από τη μεγαλύτερη φετινή πίτα του τουρισμού. 

Θεοχάρης: Δεν υπάρχουν ακυρώσεις μετά το μίνι lockdown 

Διαβεβαιώσεις για την ομαλή τουριστική κίνηση στη Μύκονο παρά τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα έναντι του κορονοϊού, παρείχε από τη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Διαβεβαιώσεις για την ομαλή τουριστική κίνηση στη Μύκονο παρά τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα έναντι του κορονοϊού, παρείχε από τη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία ξενοδόχων και επιχειρηματιών του τουρισμού από το νησί των ανέμων διαψεύδουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μαζικές ακυρώσεις.

«Δεν υπάρχουν ακυρώσεις στη Μύκονο. Ακυρώσεις υπάρχουν μόνο στη φαντασία όσων τα γράφουν. Μίλησα με τους ξενοδόχους και με διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Βάζουμε πάνω απ’ όλα την ασφάλεια»

Ο Χάρης Θεοχάρης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών για την αναχαίτιση της πανδημίας σε τουριστικούς προορισμούς. «Το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ασφαλές γιατί βάζουμε την ασφάλεια στο κέντρο του ενδιαφέροντος», υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε εμφατικά: «δεν υποσχεθήκαμε εύκολο καλοκαίρι. Δεν είναι εύκολο. Και εδώ είμαστε από πάνω και κάνουμε ότι χρειάζεται. Βάζουμε κάθε εβδομάδα περισσότερα ξενοδοχεία καραντίνας σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Η αύξηση κρουσμάτων που βλέπουμε σε όλο τον πλανήτη δεν είναι από τον τουρισμό αλλά από την μετάλλαξη Δέλτα».

Τι ισχύει για τη Μύκονο

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο ισχύουν έκτακτα μέτρα  από την Πολιτική Προστασία για το νησί της Μυκόνου μετά και από την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που σημειώθηκε. Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως και τις 06:00 και την απαγόρευση μουσικής σε όλα τα καταστήματα εστίασης του νησιού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA