Μενού
  • Α-
  • Α+

Την εμμονή της Άγκυρας στην λύση των δύο κρατών επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκεπτόμενος χθες την κατεχόμενη Κύπρο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως μια «μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας» το Κυπριακό. Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην ψευδοβουλή στα κατεχόμενα της Κύπρου κατηγόρησε μάλιστα την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έχει δείξει σε πολλαπλές περιπτώσεις ότι δεν επιθυμεί μια λύση ενώ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι «συνεχίζουν με μια θετική ατζέντα».

Ο Ερντογάν έφτασε στα κατεχόμενα, συνοδευόμενος από την σύζυγό του και δεκάδες μέλη της κυβέρνησης του, ενώ στην κουστωδία του, βρίσκονταν ακόμη ο εθνικιστής εταίρος του, Νταβλέτ Μπαχτσελί, βουλευτές του ΑΚΡ αλλά και οι αρχηγοί του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας. «Η ελληνική πλευρά προσποιείται ότι υπερασπίζεται μια ομοσπονδία για το νησί», «ωστόσο δεν θα περιμένουμε να περάσουν άλλα πενήντα χρόνια χωρίς μια κατάλληλη λύση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών στο νησί. «Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια. Μια δίκαια και μόνιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή της πραγματικότητας . Στο νησί υπάρχουν δυο κράτη και δυο λαοί. Αργά η γρήγορα η διεθνής κοινότητα θα αποδεχθεί την πραγματικότητα αυτή. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος. Στην συνέχεια ωστόσο, έριξε τους τόνους, αποκαλύπτοντας ότι τα καλά νέα είναι κατασκευή ενός προεδρικού μεγάρου και ενός κοινοβουλίου στα κατεχόμενα, ενώ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην Αμμόχωστο και στην δημιουργία βάσης για πολεμικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.

Την ομιλία του, παρακολούθησαν βουλευτές του Αζερμπαϊτζάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να προαναγγέλλει σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στο Μπακού και το ψευδοκράτος. Ο Ερντογάν θα παρακολουθήσει σήμερα την στρατιωτική παρέλαση στην Λευκωσία.

Την ίδια ώρα, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα βρίσκονται στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για να αποτίσουν φόρο τιμής στους Έλληνες και Ελληνοκύπριους Πεσόντες της τουρκικής εισβολής, ενώ αύριο θα μεταβεί στην Κύπρο και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ θα έχει προηγηθεί τετ α τετ με τον ισραηλινό ομόλογό του. 

Στην Αθήνα αναλυτές θεωρούν πως ο Ερντογάν στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε Ελλάδα και Κύπρο πως δεν είναι διατεθειμένος να κάνει μια υπαναχώρηση στην Κύπρο, την οποία μάλιστα θεωρεί ζωτικό χώρο για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Τη λύση των δυο κρατών πάντως, η οποία είναι μια έωλη κι απαράδεκτη λύση κι έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με το κοινοτικό δίκαιο αλλά και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την απορρίπτουν ΗΠΑ, ΕΕ, ακόμη και η Ρωσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA